Duke Reporters’ Lab: Numărul proiectelor de fact-checking s-a dublat la nivel global în ultimii 6 ani

Sursă foto: Getty Images/iStockphoto

Numărul proiectelor de verificare a datelor din întreaga lume s-a dublat în ultimii șase ani, până la aproape 400 de echipe de jurnaliști și cercetători în 2021, care analizează  minciuni politice, farse și alte forme de dezinformare în 105 țări. Eforturile de a intercepta dezinformarea se extind, dar ritmul creșterii noilor inițiative de fact-checking continuă să scadă, arată datele recensământului anual realizat de Duke Reporters’ Lab.

Potrivit sursei, în 2016 rețeaua avea 186 de site-uri active de fact-checking, însă Brexitul și alegerile prezidențiale din SUA au sporit îngrijorarea globală cu privire la răspândirea informațiilor inexacte și a zvonurilor, în special în media digitală. „Postările înșelătoare despre conflicte etnice, războaie, climă și pandemie nu au făcut decât să amplifice aceste îngrijorări în anii de după”, notează sursa.

De la recensământul precendent și până anul trecut au fost adăugate alte 51 de site-uri la harta și baza de date globală de verificare a faptelor, iar conținutul apare acum în cel puțin 69 de limbi pe șase continente, însă ritmul creșteri comunității internaționale de verificare a faptelor a încetinit în ultimii câțiva ani.

„Cea mai mare creștere a fost în 2019, când 77 de noi site-uri și organizații de verificare a faptelor și-au făcut debutul. Potrivit datelor noastre actualizate, numărul a fost de 58 în 2020 și de 22 anul trecut. Aceste cifre ar putea arăta o tendință îngrijorătoare sau ar putea însemna că creșterea din ultimii câțiva ani a saturat piața  sau s-a oprit în urma pandemiei globale. Dar, de asemenea, ne așteptăm ca cifrele noastre pentru anul trecut să crească în cele din urmă pe măsură ce continuăm să identificăm alți verificatori de fapte, așa cum se întâmplă în fiecare an”, precizează sursa.