Elon Musk a anunțat pe 24 noiembrie o schimbare de politică pentru Twitter, prin care doar conturile care fac spam sau încalcă legea vor fi interzise, transmite Politico. Asta ar însemna că urmează, între altele, restabilirea mai multor conturi blocate anterior pentru răspândirea dezinformării, incitarea la violență, promovarea discursului de ură sau a teoriilor conspiraționiste. Contul personal de Twitter al fostului președinte american Donald Trump, suspendat pe 9 ianuarie 2021, din cauza riscurilor de incitare la violență a fost restabilit pe 20 noiembrie.
Săptămâna trecută, Elon Musk a realizat un sondaj pe contul său, întrebând dacă Twitter ar trebui să ofere o „amnistie generală pentru conturile suspendate, cu condiția să nu fi încălcat legea sau să nu fi făcut spam scandalos”. La sondaj au participat aproximativ 3,16 milioane de persoane, iar 72,4% au răspuns „da”.
Totuși, anunțurile din ultima perioadă făcute de noul proprietar al Twitter trezesc îngrijorarea organizațiilor internaționale de media. Reporterii fără Frontiere (RSF) îl îndeamnă pe miliardar să citească recomandările clare și precise ale ultimului raport al Forumului pentru Informare și Democrație, „Regimuri de răspundere pentru conturile de social media și utilizatorii acestora”.
„Recomandările din acest raport reprezintă un prim pas decisiv în actualizarea sistemelor media libere și reconcilierea lor cu o nouă ecologie social media pro-democratică”, au declarat Kjersti Løken Stavrum și Damian Tambini, președinții comitetului director al raportului. „Toate țările care încearcă să garanteze libertatea de exprimare ar trebui să încerce urgent să le implementeze”, potrivit lor.
Recomandările se referă, între altele, la faptul că mass-media trebuie să beneficieze de un statut specific pe rețelele sociale, care să le recunoască specificul și să le confere drepturi, dar și obligații. De asemenea, statutul de instituție media trebuie recunoscut de către organizații neafiliate guvernărilor.
Pe de altă parte, amintim că Twitter trebuie să respecte legile europene, inclusiv Legea serviciilor digitale (DSA), care ar trebui să oblige platformele să elimine rapid conținutul ilegal și să lupte împotriva dezinformării. Legea a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2022, dar va deveni aplicabilă peste șase luni, adică începând cu 2 mai 2023.