EU vs Disinfo atenționează despre 3 dezinformări de la Kremlin ce au continuat să circule online în ultima săptămână

Captură foto: EUvsDisinfo.eu.

Volodimir Zelenski ar vrea să cedeze Poloniei teritoriul ucrainean, statul vecin ar pregăti un atac chimic cu steag fals pentru a deteriora imaginea Rusiei, iar sancțiunile impuse Federației Ruse nu îi afectează economia. Sunt falsuri au circulat în spațiul online în ultima săptămână, atenționează EUvsDisinfo.eu.

Potrivit sursei, Kremlinul ar fi distribuit ideea că „Volodimir Zelenski are mai multe origini poloneze decât evreiești, ceea ce explică dorința lui de a transfera suveranitatea teritoriului ucrainean în Polonia”. În susținerea acestei idei se mai spune că „acest lucru este dovedit de declarațiile autorităților poloneze și de modificările aduse legislației ucrainene, dar și  de faptul  că polonezii se bucură de un statut special care le va permite să ocupe funcții în organizațiile de stat și să se bucure de aceleași drepturi ca și ucrainenii”.  EuvsDisinfo susține că prin acest fals „Kremlinul încearcă să exploateze probleme dificile din istoria polono-ucraineană și prezintă Polonia ca un stat cu ambiții imperiale, dar și că Polonia este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în respingerea invaziei ruse”. 

O altă dezinformare este că Ucraina pregătește un atac chimic cu steag fals pentru a deteriora imaginea Rusiei.  Potrivit informațiilor care circulă în spațiul online, „la una din uzinile  de ulei și grăsimi, angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei plănuiesc să explodeze în următoarele zile containere cu hexan cu un volum total de peste 120 de tone”. Informația a fost rapid dezmințită de autoritățile ucrainene, susținând că „nu există nicio dovadă că Ucraina pregătește o provocare chimică sau biologică sau orice altă utilizare a armelor de distrugere în masă”.

Sancțiunile nu afectează economia rusă – Universitatea Yale greșește”, este un alt treilea fals distribuit de surse de la Moscova. Mai exact, se afirmă precum că „economia rusă nu a fost sub nicio formă slăbită de măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei. Sancțiunile implementate de Uniunea Europeană sunt ineficiente față de Moscova, dar au consecințe grele pentru țările membre”.