EU vs Disinfo avertizează despre un fals potrivit căruia Ucraina pregătește un atac cu o „bombă murdară” sub steag fals

Foto: Defenseromania.ro

Săptămâna trecută, oficiali de la Kremlin și portavocile lor au lansat noi falsuri cu referire la Ucraina, despre cum se presupune că Kievul pregătește un atac” cu o bombă murdară” sau o armă radiologică ca să dea apoi vina pe Rusia pentru dezastrul provocat, notează EUvsDisinfo.eu

Sursa precizează că „nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație”. Dimpotrivă, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a respins acuzațiile ca fiind false. În plus, diplomații din Franța, Marea Britanie și Statele Unite au calificat acuzațiile Rusiei drept un pretext pe care Moscova l-a inventat pentru escaladarea războiului.

EU vs Disinfo vine cu mai multe exemple. Pe 23 octombrie, canalul de Telegram al RIA a postat un mesaj referitor la o bombă murdară”, citând surse anonime. Postarea a adunat peste 1,1 milioane de vizualizări. În doar câteva ore, mai multe instituții media afiliate Kremlinului cum ar fi RIAFAN, ediția internațională Sputnik, TASS și RT, au publicat fie mesaje pe Telegram, fie articole care promovează aceeași retorică. 

Și în Republica Moldova, pe canalul de Telegram al Kp.md apar mai multe postări care transmit mesajul de la Kremlin în ceea ce privește un presupus atac al Ucrainei cu o „bombă murdară”.

Și rețeaua diplomatică rusă s-a alăturat acestei narațiuni, așa cum s-a întâmplat de altfel de multe ori, în ultimele luni, subliniază EU vs Disinfo. Cel puțin 10 conturi diplomatice rusești pe Twitter cum ar fi Ministerul rus al Afacerilor Externe, Ambasada Rusiei în Kenya și Reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale din Viena au făcut postări care promovează același fals, atenționează EU vs Disinfo.

În același timp, Rusia și-a folosit rețeaua diplomatică pentru a susține afirmația falsă precum că Moscova nu deține arme chimice. Deși este adevărat că Rusia a distrus un stoc mare de arme chimice în septembrie 2017, acesta a fost doar stocul pe care l-a declarat. În realitate, statul rus nu numai că deține stocuri nedeclarate, dar a folosit în mod repetat arme chimice împotriva inamicilor săi percepuți atât în țară, cât și în străinătate, potrivit sursei. 

Afirmațiile despre operațiunile sub steag fals și atacurile cu arme chimice sunt un element de bază al aparatului de dezinformare pro-Kremlin. Asemenea mesaje fac parte dintr-o campanie mai amplă de manipulare, care sprijină invazia rusă pe scară largă a Ucrainei și încearcă să arunce vina asupra statului pentru atrocitățile războiului, concluzionează EU vs Disinfo.

Pe de altă parte, potrivit Euractiv.fr, Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată din anul 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat pe 26 octombrie 2022 guvernul sloven.