Demisia Guvernului Gavrilița, de săptămâna trecută, precum și anunțul făcut de președinta Maia Sandu cu privire la planul rusesc de a răsturna guvernarea de la Chișinău au stat la baza unor noi dezinformări lansate de mass-media pro-Kremlin. Câteva dintre ele sunt demontate în sinteza săptămânală a proiectului EU vs Disinfo.
Vinerea trecută, guvernul de la Chișinău și-a prezentat demisia, iar la începutul săptămânii, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, bazându-se pe surse de informații moldovenești și ucrainene, a dezvăluit un plan rusesc de răsturnare a guvernării. Entități de dezinformare ale Kremlinului au răspuns rapid la anunț, susținând că presupusa tentativă de lovitură de stat a fost un complot al Departamentului de Stat al SUA și al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a escalada situația din jurul Transnistriei și de a trage Rusia într-o confruntare directă cu Occidentul, se arată în analiză.
Mai exact, pe data de 11 februarie Moldavskie Vedomosti a publicat un articol cu titlul „Guvernul Moldovei a fost înlocuit prin ordin al Departamentului de Stat și al lui Zelenski: Sandu a înlăturat-o pe Gavrilița ca urmare a raportului serviciilor ucrainene” (din l. rusă, Правительство Молдовы сменили по заказу госдепа и Зеленского: Санду убрала Гаврилицу по докладу украинской разведки), în care este promovată ideea precum că guvernul Republicii Moldova a fost înlocuit prin ordinul Departamentului de Stat al SUA și al lui Zelenski.
În același timp, News Front, un canal regizat de serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB) s-a alăturat narațiunilor pro-Kremlin susținând, într-un articol publicat pe 14 februarie, că Transnistria este rusă de la bun început, etichetând regiunea drept prima republică a Novorosiei. Mai mult, articolul promovează mesajul că „armata rusă trebuie să ajungă în Transnistria pentru a returna pământurile rusești”(din l.rusă Российская армия должна дойти до Приднестровья с тем, чтобы вернуть русские земли).
Aceste afirmații înșelătoare se încadrează într-o abordare mai largă a Moscovei de dezinformare ce vizează Republica Moldova și încercări să-i submineze suveranitatea, precizează EU vs Disinfo. Posturile pro-Kremlin consideră în mod clar Republica Moldova parte a unei zone de influență a Rusiei. Acestea acuză în mod constant actuala guvernare proeuropeană de la Chișinău că înrăutățește viața oamenilor din cauza refuzului de a cere Rusiei prețuri mai bune la gaz și, de asemenea, pentru că sprijină Ucraina în război.