„Nicăieri în altă parte Kremlinul nu încearcă să folosească gazul ca armă cu mai mult entuziasm decât în vecinătatea lui. Moldova este un exemplu”, scrie EU vs Disinfo într-o nouă analiză despre știrile false și dezinformările care au circulat în ultimele zile.
Potrivit analizei, presa prorusă publică în mod regulat articole care susțin că Moldova va cădea într-un „abis” fără importurile de energie din Rusia și că aderarea la o platformă comună de achiziții a UE pentru combustibil ar anula o parte din suveranitatea moldovenească.
EU vs Disinfo aduce drept exemplu și procedeul de inversare a faptelor, la care recurge presa rusă, odată ce în realitate Rusia, nu UE, „abrogă suveranitatea Moldovei făcând presiuni asupra țării să continue să accepte gazul rusesc”. Kremlinul acuză UE „de propriile păcate” ale Rusiei în timp ce pretinde că este prietenul Moldovei, protejând-o de „Uniunea Europeană cea mare și rea”.
De altfel, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, statul rus și instituțiile pro-Kremlin au fost active în răspândirea dezinformării legate de energie, atenționează sursa, într-un efort de a ascunde încercarea Moscovei de șantaj cu aprovizionarea cu energie pentru a obține concesii politice occidentale: ridicarea de sancțiuni sau presiuni asupra Kievului pentru a accepta cererile rusești, se arată în analiză.
În această campanie se evidențiază trei tipuri de narațiuni de dezinformare:
În primul caz, se dă vina pe sancțiunile UE. Prima narațiune susține că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt de vină pentru creșterea prețurilor la energie în această iarnă. Unele portavoce ale Kremlinului, în special RT, dau vina în mod special pe Bruxelles pentru problemele energetice europene, în timp ce Rusia nu poartă nicio vină pentru consecințele războiului. Subnarațiunile susțin că sancțiunile sunt ineficiente: ele întăresc Rusia și distrug economiile UE.
A doua narațiune promovează nicio alternativă pentru încredere în Rusia” și afirmă că UE are puține sau chiar deloc alternative la combustibilii fosili ruși pentru a-și satisface cererea de energie. Subnarațiunile includ afirmații că tranziția la energiile regenerabile este responsabilă pentru inflația energetică și că SUA au beneficiat în mod oportunist de criza europeană prin vânzările de gaze naturale lichide
A treia narațiune susține că, fără gazul rusesc, țările europene vor îngheța în timpul iernii, prognozând proteste în masă care ar trebui să stârnească haos pe străzile europene și ar putea chiar să răstoarne guvernele UE și Uniunea însăși (ca în perioada Covid-19, când protestele au fost folosite pentru a viza colapsul întregului sistem UE).
EU vs Disinfo mai scrie că, în interiorul Rusiei, narațiunile despre criza energetică nu sunt foarte diferite de mesajele îndreptate spre exterior. Pe plan intern și extern regula rămâne aceeași: orice s-ar întâmpla, de vină este Occidentul, iar Moscova este victima „presiunilor occidentale”.
NARAȚIUNI DEZMINȚITE
În ciuda reducerilor fluxurilor de gaz prin Nord Stream 1 și 2 din cauza sabotajului, Europa este pregătită pentru această iarnă. În ceea ce privește acuzația că UE nu are un înlocuitor pentru gazul rusesc, țările UE s-au angajat să-și diversifice aprovizionarea cu energie și să reducă cererea de gaze cu 15% în această iarnă. Stocarea subterană a gazelor din UE este în prezent la peste 91% din capacitate, cu mult înaintea termenului-limită de 1 noiembrie, stabilit pentru atingerea a 80%, subliniază Euvsdisinfo.eu.
În ceea ce privește afirmația Rusiei că sancțiunile sunt atât de nepopulare și că oamenii vor gaz rusesc, un sondaj Eurobarometru publicat pe 6 septembrie a arătat că 86% dintre europenii chestionați doreau să reducă dependența de resursele rusești de energie, 87% au dorit ca UE să investească în energii regenerabile și 78% au susținut sancțiunile UE asupra guvernului rus, companiilor și persoanelor fizice ruse, se mai arată în analiză.