EU vs Disinfo combate noile falsuri lansate de presa pro-Kremlin în spațiul public

Sursa foto: Pixabay.com

Ultimele evoluții în războiul din Ucraina domină de câteva zile spațiul public. Este vorba despre succesul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov care dezvăluie, și de această dată, discursurile toxice, de ură, cu atitudini „coloniale” din mass-media de propagandă rusă, notează echipa platformei EU vs Disinfo în cea mai recentă analiză a sa. 

„Pe măsură ce rapoartele privind progresele Ucrainei pe câmpul de luptă au ajuns în Rusia și la Kremlin, instituțiile media rusești controlate de stat și analiștii propagandiști păreau să fie, cel puțin la început, într-o stare de confuzie în ceea ce privește contraofensiva de succes a Ucrainei”, transmite sursa. 

Site-ul aduce bunăoară drept exemplu declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, care a încercat să transmită un mesaj de „regrupare” a forțelor ruse în regiunea Harkov, „dar chiar și unii dintre cei mai convinși susținători ai «operațiunii militare speciale» nu au fost deloc impresionați și a cerut o evaluare mai sinceră a situației. Unii comentatori au pus chiar întrebări dure cu privire la starea forțelor ruse și la banii cheltuiți și s-au angajat în dezmințirea liniilor oficiale prezentate de Kremlin”.

Așa cum s-a constatat și anterior, cuvintele de ură care susțin acțiuni de genocid și crime de război împotriva Ucrainei sunt încă pe larg folosite de bloggerii militari și experții care participă la talk-show-urile de seară. 

În plus, EU vs Disinfo aduce și exemple de falsuri și mesaje de dezinformare care au circulat în spațiul public în ultima perioadă:

  • Fără gazul rusesc, Europa va aluneca în Evul Mediu. Este un exemplu de narațiune pro-Kremlin care vizează criza energetică iminentă din Europa și potrivit căreia Occidentul este pe cale să se prăbușească. Lansând astfel de discursuri, Kremlinul încearcă să facă presiuni, să șantajeze guvernele europene și să creeze nemulțumirea populară față de creșterea costurilor energiei. Cu toate acestea, speranțele Moscovei cu privire la colapsul iminent al Europei din cauza unei crize energetice par a fi premature. Statele membre ale Uniunii Europene au desfășurat deja o serie de acțiuni pregătitoare în așteptarea iernii care vine, pe care terții le-au confirmat ca fiind calea corectă de acțiune pentru a preveni orice escaladare a crizei energetice.
  • Cereale din Ucraina ajung în Europa și nu în țările sărace sau în curs de dezvoltare. Ca și în cazul altor mesaje de dezinformare legate de securitatea alimentară, această afirmație conform căreia UE stochează exporturile de alimente ale Ucrainei este falsă deoarece statisticile oficiale ale Națiunilor Unite ale Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră demonstrează în mod clar contrariul. Această acuzație falsă este în concordanță cu o campanie mai largă de dezinformare pro-Kremlin, care își propune să dea vina pe țările occidentale pentru o criză alimentară globală. 
  • Putin câștigă și Europa va trebui să relaxeze sancțiunile împotriva Rusiei, ar fi spus Politico. Totuși, Politico nu spune asta. Este vorba despre o denaturare deliberată a articolului original, unde nu apare niciuna dintre aceste afirmații. Distorsionarea articolelor publicate în mass-media occidentală pentru a le face să pară că susțin narațiunile de dezinformare pro-Kremlin este o tehnică frecventă a instituțiilor pro-Kremlin, conchide EU vs Disinfo.