Facebook a înlăturat o postare a primarului Chișinăului, Ion Ceban, pentru folosirea „limbajului urii”

Sursă foto: Zdg.md

Postarea din 31 mai a primarului Capitalei, Ion Ceban, ce viza interzicerea marșului în sprijinul comunității LGBT la Chișinău a fost înlăturată de compania Meta de pe platforma de socializare Facebook. Postarea a fost retrasă pentru că a încălcat politicile rețelei privind promovarea „limbajului urii”, informează Radio Europa Liberă.

Retragerea postării edilului Capitalei a fost confirmată Europei Libere de o purtătoare de cuvânt a companiei Meta: „Am înlăturat această postare pentru încălcarea politicii noastre contra limbajului urii și anume pentru că postarea exclude o caracteristică protejată”.

Sursa menționează că, potrivit definiției generale acceptate în țările democratice avansate, „caracteristicile protejate” sunt: vârsta, dizabilitatea, schimbarea de gen, căsătoria și parteneriatul civil, sarcina și maternitatea, rasa, religia sau confesiunea, sexul și orientarea sexuală. Totodată, Politicile Facebook interzic folosirea limbajului urii definit drept „atac direct împotriva oamenilor” în baza caracteristicilor protejate.

Acesta este primul caz cunoscut în  spațiul public când compania Meta  înlătură postarea unui politician din Moldova, se precizează în articol.