Falsul despre implicarea Forțelor Armate ale Ucrainei în explozia la blocul de locuit din Dnipro, demontat de Stopfake

Foto: Dnipro Regional Administration / AP / Profimedia

Rusia a lansat sâmbăta trecută un val masiv de bombardamente în Ucraina. Explozii s-au produs în regiunile Kiev, Lvov, Vinița, Nikolaiev, Odesa, Dnipro, Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi. O rachetă rusească Kh-22 a lovit atunci un bloc din Dnipro și a ucis cel puțin 45 de persoane, dintre care șase copii, iar alte 76 sunt rănite, potrivit celui mai recent bilanț. Între timp, în spațiul public au circulat mai multe falsuri despre acest incident.

„Pentru a ascunde crimele de război ale Federației Ruse, propaganda de la Kremlin a răspuns cu o viteză fulgerătoare la evenimentul tragic, răspândind simultan mai multe versiuni ale incidentului – de la o «rachetă de apărare aeriană ucraineană», la «un exploziv plantat în subsolul casei»”, scrie portalul Stopfake.org.

Colaj: StopFake (Tsargrad.tv, Gazeta.ru)

Portalul aduce drept exemplu difuzarea pe canalul de Telegram al lui Ruslan Ostashko, gazda talk-show-ului de propagandă «Время покажет» („Timpul va arăta”) de la postul de televiziune «Первый канал», a informațiilor potrivit cărora o clădire rezidențială din Dnipro ar fi fost aruncată în aer de membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei „de dragul unei „imagini în mass-media occidentală”.

Captură: T.me/OstashkoNews

Versiunea a fost abandonată rapid după ce martorii oculari au publicat pe platforme online un video cu un atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidențiale. Propagandiștii și agenții lor de influență au început însă răspândirea simultană a altor două versiuni. Prima se referă la faptul că o rachetă de apărare aeriană ucraineană ar fi lovit o clădire rezidențială, provocând o detonare secundară, cel mai probabil o explozie de gaz. Potrivit celei de-a doua versiuni, o rachetă de apărare aeriană ucraineană ar fi doborât o rachetă rusească, fiind astfel deturnată.

„Rachetele de apărare antiaeriană nu sunt concepute pentru a lovi ținte terestre, ci exclusiv cele aeriene. Fiecare rachetă este programată să se autodistrugă dacă își ratează ținta. Racheta are și un sistem de protecție împotriva căderii la sol. Astfel, este puțin probabil ca o rachetă de apărare aeriană ucraineană să poată lovi o clădire rezidențială și să provoace astfel de distrugeri”, explică portalul Stopfake.org.

Potrvit sursei, propagandiștii de la Kremlin au difuzat și informații conform cărora scopul rachetei rusești era să lovească exclusiv instalațiile de infrastructură energetică, în timp ce o rachetă ucraineană de apărare aeriană ar fi eliminat racheta rusească, intervenindiîn parcursul acesteia.Mai târziu, propagandiștii au făcut referire la declarațiile lui Aleksey Arestovich, fost consilier în Oficiul președintelui Ucrainei, care ar fi fost de acord că explozia asupra blocului de locuit a avut loc din cauza efortului apărării aeriene ucrainene. Aceste declarații au fost răspândite masiv de propagandiștii ruși, susținând că însăși Ucraina și-a recunoscut vinovăția în moartea civililor. Cu toate acestea, declarațiile lui Aleksey Arestovich nu reprezintă poziția oficială a Ucrainei în această problemă. A doua zi Arestovich a spus că aceasta ar putea fi doar una dintre multele versiuni, „care mai trebuie verificată”. La scurt timp, oficialul a prezentat scuze pentru aceste declarații și și-a dat demisia din funcția de consilier.

Colaj StopFake (Vesti.ru, Riafan.ru)

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a respins categoric versiunea conform căreia racheta de apărare aeriană ucraineană ar fi putut lovi și schimba cumva cursul rachetei rusești Kh-22. Cert este că Forțele Armate ale Ucrainei nu au arme de foc capabile să doboare acest tip de rachete, potrivit aceleiași surse.

Analistul OSINT specializat în apărare aeriană, Der Gepardkommandant, confirmă declarațiile comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei și susține că țara vecină nu are în prezent arme capabile să doboare rachete Kh-22. 

Și analiștii companiei ucrainene de informații și consultanță Defence Express confirmă că niciunul dintre sistemele de rachete antiaeriene disponibile în Forțele Armate ale Ucrainei nu are capacitatea de a distruge ținte balistice.