Fotografia atacatorului de la aeroportul Chișinău, aflat în comă la spital, publicată de unele instituții media

O fotografie cu atacatorul de la aeroportul din Chișinău, internat în stare extrem de gravă la spital, a fost postată pe rețelele sociale și a fost publicată de mai multe instituții media în zilele de 2 și 3 iulie. Imaginea, care-l înfățișează pe bărbat în comă, plin de plăgi provocate de împușcături și conectat la un aparat de respirație artificială, nu a fost prelucrată tehnic. Preluarea acesteia de către presă depășește limitele interesului public și poate provoca anumite stări psihice negative asupra consumatorilor de media.

Jurnal TV, bunăoară, a pus pe post fotografia cu Rustam Așurov de mai multe ori pe parcursul zilei de 3 iulie, atât în cadrul buletinelor de știri de la orele 15.00 și 19.00, precum și în cadrul emisiunii „Ora expertizei” din seara aceleiași zile. Imaginea a fost preluată și de site-ul Jurnal.md, într-o știre despre faptul că starea de sănătate a atacatorului s-a înrăutățit. În acest caz, fotografia a fost prelucrată tehnic. 

Portalul Unimedia.info a publicat poza cu o zi mai devreme, explicând că Renato Usatîi ar fi fost cel care ar fi postat-o inițial, pe canalul său de Telegram. Iar site-ul KP.md a utilizat-o în ilustrarea știrii despre faptul că Așurov a decedat în spital și că „acum nu mai e pe cine să tragi la răspundere”. Imaginea a fost publicată și de mai multe instituții media străine. 

Cu privire la fotografii, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii șocante, conținutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. În cazul cadavrelor care nimeresc într-o poză de ansamblu, vom proteja tehnic cadavrul. Vom folosi mozaicul în fotografii şi fotografierea din spate a victimelor”. Totodată, Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu furnizează publicului detalii morbide ale crimelor, accidentelor și catastrofelor naturale sau detalii privind tehnicile suicidale. Aceleași reguli se aplică și materialelor vizuale (fotografii, materiale video)”.

Anterior, Consiliul de Presă din Republica Moldova atrăgea atenția instituțiilor media asupra responsabilității de a respecta dreptul la viața privată și la demnitatea umană, inclusiv în cazul persoanelor decedate, amintind că difuzarea publică a unor imagini cu persoane aflate în stare de vulnerabilitate maximă, în condițiile în care acestea nu servesc interesului public, este o practică jurnalistică inadmisibilă. 

Pe 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului General de Poliție a comentat inclusiv pe marginea mai multor scurgeri foto. „Este un lucru ieșit din comun, care nu are nicio scuză. Trebuie să ținem cont de starea emoțională a fiecărei persoane și, în mod special, a familiilor persoanelor care au decedat în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Or starea lor nu poate fi asociată cu faptul de a privi astfel de imagini. Vreau să comunic că instituțiile statului s-au autosesizat cu privire la aceste imagini și la dezinformările care s-au extins în spațiul public în acest context. Oricare dintre noi trebuie să țină cont de etica profesională și de starea celor din jur și, în mod special, de starea rudelor persoanelor respective”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.