Consiliului de Presă face apel către jurnaliști să respecte demnitatea umană, inclusiv a persoanelor decedate

Sursă foto: Consiliuldepresă.md

Consiliul de Presă din Republica Moldova atrage atenția instituțiilor media asupra responsabilității de a respecta dreptul la viața privată și la demnitatea umană, inclusiv în cazul persoanelor decedate. Apelul vine în contextul unui val de materiale informative despre decesul interpretului din Federația Rusă Iuri Șatunov și funeraliile acestuia.

Într-un comunicat de presă, Consiliul atrage atenția  asupra prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care obligă jurnaliștii să respecte dreptul la viața privată şi demnitatea persoanelor, inclusiv al celor decedate.

„Difuzarea de imagini explicite ale unei persoane care se află în stare de agonie nu respectă în niciun fel acest drept. Obligația de a respecta demnitatea unei persoane în stare de vulnerabilitate maximă se referă și la persoanele publice.

Spre regretul nostru, mai multe redacții au ales să includă în știri imagini surprinse de camerele de supraveghere care îl prezintă – (pe interpretul Iuri Șatunov – n.n.) într-un moment de suferință maximă, la scurt timp după infarctul constatat ulterior de medici. Unele surse media au continuat să exploateze acest subiect într-o manieră senzaționalistă și în următoarele zile, când au publicat imagini neblurate cu corpul neînsuflețit al artistului” , se arată în apel.

De asemenea, Consiliul de Presă precizează că „difuzarea publică a momentului agoniei înainte de deces și a imaginilor neblurate cu corpul neînsuflețit, în condițiile în care acestea nu servesc interesului public, este o practică jurnalistică inadmisibilă.

Și portalul Mediacritica.md a semnalat felul în care un portal de știri a publicat imagini neprelucrate tehnic de la  ceremonia funerară a interpretului rus.