Google, somat să plătească 60 de milioane de dolari după ce a dezinformat utilizatorii din Australia colectând datele personale

Sursă foto: arindambose.com

Google a fost de acord să plătească penalități de 60 de milioane de dolari ca urmare a unei lupte de lungă durată în instanță cu Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori, după ce a indus în eroare utilizatorii cu privire la colectarea datelor personale ce vizează locația, notează The Guardian

Potrivit sursei, în aprilie anul trecut, compania Google a fost găsită vinovată de încălcarea legislaţiei australiene pentru că a lăsat utilizatorii să creadă că nu colectează datele de localizare atunci când istoricul de localizare era dezactivat.

„Google oferea două opţiuni privind datele de localizare – «location history»şi «web and app activity». Când prima era dezactivată, dar a doua rămânea funcţională, datele utilizatorilor erau colectate în continuare”, se precizeaxă în articol. 

Tactica Google a creat confuzie în rândul utilizatorilor, susţinută şi de faptul că firma a lăsat utilizatorii să creadă acest lucru fără a oferi informaţii clare despre ceea ce reprezintă şi ce fac cele două opţiuni pe smartphone-urile cu sistem de operare Android.

Compania Google şi Comisia Australiană pentru Concurență și Consumatori au stabilit de comun acord suma de 60 de milioane de dolari ca plată compensatorie pentru ceea ce autorităţile numesc „înşelarea utilizatorilor”.