Hotărârea privind neconstituționalitatea Partidului Șor: știri ce conțin acuzații fără drept la replică

Foto: Zdg.md

Ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 19 iunie prin care Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, mai multe instituții media au publicat o declarație a formațiunii politice cu acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova. Unele portaluri au publicat și știri în baza unei înregistrări video de pe pagina de Facebook a lui Ilan Șor, fără să includă în aceleași materiale jurnalistice replica persoanelor acuzate de politician. 

De exemplu, site-ul Sinteza.org a titrat pe data de 19 iunie: „Ilan Șor, după hotărârea CC: Maia Sandu îți recomand să îți strângi catrafusele”. Materialul este realizat în baza înregistrării video publicate pe pagina de Facebook a lui Ilan Șor în care politicianul aduce acuzații conducerii țării, în special președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, ca urmare a deciziei privind neconstituționalitatea Partidului Șor. Această știre a fost publicată fără replica persoanelor acuzate.

Și alte portaluri au publicat știri fără drept la replică. Printre acestea se numără Telegraph.md, Paranteze.md, TV6.md sau Realitatea.md, care au preluat și au publicat declarația integrală a lui Ilan Șor. De menționat că Paranteze.md, TV6.md, și Realitatea.md au publicat, în materiale separate, și postarea președintei Maia Sandu, publicată pe pagina de Facebook a șefei statului, ca urmare a deciziei Curții Constituționale. Textul postării nu este însă o replică la acuzațiile lansate de Ilan Șor. 

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă presei să respecte „principiul potrivit căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică pe subiectul materialului publicat. Astfel, vom oferi spaţiu pentru replică, de regulă pe aceeaşi pagină şi în dimensiuni proporţionale cu spaţiul alocat afirmaţiilor contestate”.

Și Codul deontologic recomandă jurnaliștilor să „respecte principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.