Ilan Șor, pus în lumină favorabilă în materiale despre evacuarea moldovenilor din Israel

Foto: Newsmaker.md

De la începutul conflictului armat între Hamas și Israel, unele portaluri de știri publică cu regularitate materiale ce îl pun în lumină exclusiv pozitivă pe Ilan Șor, refugiat în Israel după ce a fost condamnat la închisoare în Republica Moldova, pentru spălare de bani și înșelăciune în proporții deosebit de mari. În articolele despre evacuarea moldovenilor din Israel, Ilan Șor este însă prezentat drept „salvatorul național”, iar guvernarea ca fiind „dușman”, tehnici de manipulare la care recurg frecvent unele instituții media.

În ultimele zile, unele portaluri de știri precum Orizont.tv, Tv6.md, Primul.md, Telegraph.md titrează despre cum „Ilan Șor s-a oferit să ajute cetățenii moldoveni și să organizeze zboruri din Israel”, cum oamenii „îi mulțumesc lui Ilan Șor. Se vede că el ajută oamenii atunci când ei au mare nevoie de asta” sau că „sunt recunoscători pentru ajutorul primit și deranjați de lipsa reacției din partea autorităților”. 

Asemenea știri sunt publicate practic zilnic pe aceste portaluri, unele fiind, de fapt, comunicate de presă copiate fidel de pe pagina oficială de Facebook a Partidului Șor, declarat neconstituțional. În subiectele vizate sunt citate doar surse care aduc laude lui Ilan Șor, fără a fi prezentat și contextul, precum faptul că s-a refugiat în Israel, eschivându-se de executarea unei pedepse cu închisoarea, dictată de judecătorii moldoveni, dar și că autoritățile Republicii Moldova au cerut anterior extrădarea acestuia.

De asemenea, în materialele vizate autorii recurg la două tehnici de manipulare care, de obicei, se completează una pe alta, fiind utilizate la pachet: „tehnica dușmanului” și cea „a salvatorului național”. Bunăoară într-o știre din 15 octombrie se titrează că „La situația din 14 octombrie, Ilan Șor a repatriat 315 moldoveni aflați în Israel, iar Guvernul niciunul”, iar în alt text din 17 octombrie se afirmă: „În timp ce autoritățile nu întreprind nici o acțiune, Ilan Șor și echipa sa îndeplinesc atribuțiile statului în vederea salvării cetățenilor moldoveni din Israel”.  În cazul dat, Ilan Șor este prezentat ca „salvatorul național”, iar guvernul drept „dușman”.

Potrivit unui material explicativ despre tehnica „dușmanului” și cea a „salvatorului național”, publicat pe Mediacritica, prin aceste procedee, oamenilor li se induce, inițial, un sentiment de pericol și de neliniște, ca mai apoi să li se ofere „un salvator”, prezentat într-o lumină pozitivă și care va fi gata să lupte cu „răuvoitorii”.

Mai multe despre aceste tehnici de manipulare ascultă în Podcastul CuMINTE: Manipularea în presă: tehnici și exemple