Influența Chinei asupra TikTok: îngrijorările formulate de FBI

Foto: Pixabay.com

Rețeaua socială TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, este în vizorul FBI din SUA. Potrivit directorului FBI, Christopher Wray, citat de Cnbc.com, agenția federală este îngrijorată cu privire la activitatea TikTok în SUA. Principalele preocupări se referă la siguranța datelor utilizatorilor americani, dar și la riscurile de influență ale guvernului chinez asupra algoritmului platformei, transmite Mediastandard.ro.

Printre preocupările noastre se numără posibilitatea ca guvernul chinez să folosească platforma pentru a controla colectarea de date a milioane de utilizatori. Sau să controleze algoritmul de recomandare, care ar putea fi folosit pentru operațiuni de influențare, dacă ar dori acest lucru. Fie pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive, ceea ce îi oferă posibilitatea de a compromite din punct de vedere tehnic dispozitivele personale”, a precizat directorul FBI, citat de CNBC.

Citește și: În urma criticilor UE, TikTok a amânat modificările prevăzute la politica de confidenţialitate pentru publicitatea direcţionată – Mediacritica

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al companiei chineze care deține TikTok a declarat că „observațiile FBI sunt luate în considerare ca parte a negocierilor noastre în curs cu guvernul SUA. Deși nu putem comenta detaliile acestor discuții confidențiale, suntem încrezători că ne aflăm pe calea de a satisface pe deplin toate preocupările rezonabile privind securitatea națională a SUA”, transmite Mediastandard.ro.

În R. Moldova, un sondaj realizat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare în colaborare cu Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” (CBS-AXA), făcut public săptămâna trecută, arată că rețeaua socială TikTok este a cincea printre preferințele publicului.

La întrebarea „care rețele de socializare sau aplicații de mesagerie utilizați zilnic sau de câteva ori pe săptămână?”, 12,9% din respondenți au indicat rețeaua TikTok, comparativ cu Facebook care deține întâietatea acumulând 55,4% din preferințele publicului. Asta în timp ce 19,4% nu utilizează rețelele sociale. 

Captură: Sondajul “Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare a Republicii Moldova”

Precizăm că eşantionul sondajului a constituit 1.101 persoane începând cu vârstă de 18 ani.