Informații false și imagini trucate cu președinta țării și Elon Musk, distribuite pe o platformă web

Captură foto: Zdg.md

În spațiul public a apărut o informație falsă precum că președinta Maia Sandu s-ar fi întâlnit cu directorul companiei Tesla, Elon Musk, și ar fi negociat atragerea investițiilor străine în Moldova.  Potrivit Ziarului de Gardă, sursa știrii este un site ce se prezintă drept o platformă de investiții, iar articolul este însoțit de o imagine trucată cu cei doi. 

„Datorită noii platforme lansate de Elon Musk, fiecare moldovean poate să câștige peste patru mii de dolari pe lună”, anunță site-ul vizat, potrivit Zdg.md

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a dezmințit informația, spunând că „ne-au semnalat și alți colegi aceeași știre. Știrea este falsă. Doamna președinte nu s-a întâlnit cu Elon Musk și nu a declarat cele menționate”.

Potrivit sursei, portalul Monney-rich.space  este prezentat  în limba rusă și îndeamnă utilizatorii să-și deschidă un cont, iar banii persoanelor dispuse să investească ar urma să ajungă în acțiunile Tesla la o dobândă mai mare. Se mai menționează că este vorba de o oportunitate doar pentru cetățenii Republicii Moldova. „Cei ce completează formularul urmează a fi contactați de «un expert financiar», iar după confirmarea înregistrării ar trebui să  depună în cont o sumă de bani nu mai mică de 4.990 de lei. Profitul este garantat «până la sfârșitul zilei»”, conform Ziarului de Gardă. 

Pe platformă ar fi fost publicată și „o licență” ce ar fi fost semnată de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, fapt negat de serviciul de presă al BNM: actul are „semne clare de falsificare”.

La ora publicării știrii, portalul nu a putut fi accesat.