La sfârșitul anului 2024, Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege care presupune, între altele, o intervenție în Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), menită să „combată dezinformarea”. Este vorba despre completarea CSMA cu o prevedere care interzice posturilor TV și de radio să difuzeze sau, în cazul distribuitorilor de servicii media, să retransmită programe „ce provin din state care poartă războaie de agresiune ilegale și nejustificate împotriva altor state”, cu alte cuvinte fiind vorba de Federația Rusă. Deocamdată, inițiativa legislativă vizată nu a fost supusă dezbaterilor în plenul Parlamentului pentru a fi votată în a doua lectură.
Potrivit amendamentului, statutul de „agresor” ar urma să fie acordat prin efectul unor hotărâri a Parlamentului sau prin legi de raliere a Republicii Moldova la sancțiuni internaționale. Propunerea de completare a CSMA vine la pachet cu multe alte amendamente care urmăresc scopul să „combată eficient fenomenului corupției electorale și aspectele conexe acestuia”.
În nota informativă, autorii au făcut trimitere la raportul Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind rezultatele organizării și desfășurării referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. CEC a scos atunci în evidență o serie de provocări majore legate de administrarea scrutinului electoral, între care „dezinformarea și utilizarea informațiilor false care aveau scopul de a provoca panică și să amenințe securitatea oamenilor”.
Potrivit autorilor, „narațiunile de dezinformare (preluate din audiovizual și mediul online) au fost frecvente și deseori s-au reflectat în cadrul agitației electorale offline, intensificând temerile și panica nefondată asupra expansiunii în Moldova a războiului provocat de invazia Federației Ruse în Ucraina, vânzarea pământului moldovenesc străinilor sau interzicerea Mitropoliei Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Ruse) etc.”. Prin urmare, consideră deputații, prezenta inițiativă legislativă are drept obiectiv realizarea în mod eficient și just a obiectivului autorităților Republicii Moldova de a preveni dezinformarea și a contracara informațiile false, în particular acelea care provin din țările care poartă războaie de agresiune ilegale și nejustificate împotriva altor state.
În avizul din partea Consiliului Audiovizualului (CA), autoritatea a catalogat interdicția totală de difuzare a oricăror programe, în contextul combaterii corupției electorale, drept disproporționată și neconformă cu practicile internaționale. CA a argumentat că există numeroase programe produse anterior începerii războiului și care nu conțin informații false sau dezinformare, precum emisiunile pentru copii, comediile, programele muzicale etc.
Autoritatea din audiovizual mai menționează că, în prezent, reprezentanții societății civile împreună cu experții din domeniu elaborează un proiect de act normativ prin care se propune modificarea CSMA, inclusiv a articolului pe care se intenționează să se intervină.