Jurnaliști din Moldova, Ucraina și Georgia împărtășesc din experiența de combatere a falsurilor și propagandei Kremlinului în cele trei țări

Foto: CJI

În perioada 21 – 23 octombrie, la Cracovia, Polonia, se desfășoară simpozionul offline „Combaterea dezinformării digitale” pentru jurnaliştii ucraineni, moldoveni şi georgieni, organizat de International Media Academy și Internews Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova. La eveniment sunt prezenți și 12 jurnaliști și cercetători media din țara noastră.

Simpozionul se axează în special pe împărtășirea experienței de combatere a falsurilor și propagandei Kremlinului în Moldova, Ucraina și Georgia.

Propaganda și dezinformarea Kremlinului. Situația în R. Moldova
Foto: CJI

Anastasia Nani, directoarea adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a prezentat situația din Republica Moldova. Jurnalista a explicat că platformele online, în special rețelele sociale, reprezintă una din principalele surse de dezinformare. „Rețelele sociale, de exemplu, au o influență tot mai mare. Ele reprezintă în egală măsură platforme de dezbateri, dar și instrumente de amplificare a falsurilor. Avem însă convingerea că alfabetizarea media și consolidarea presei independente sunt soluțiile pe care ar trebui să le valorificăm”, a spus ea.

În prezentările lor, reprezentații Georgiei și ai Ucrainei au vorbit despre situația din țările lor, menționând eforturile pe care le întreprind pentru a contracara propaganda și dezinformarea venite de la Kremlin.

Și cum toate privirile sunt îndreptate în prezent spre Ucraina, Olga Yurkova, cofondatoarea proiectului Stopfake.org, o platformă care lucrează împotriva dezinformării rusești, a prezentat exemple concrete de știri false care vizează invazia Rusiei în Ucraina și cum acestea au fost combătute de echipa sa. 

De asemenea, participanții la eveniment vor pune în dezbatere strategiile rusești de propagandă de război după 24 februarie 2022, cum UE se confruntă cu „trolii lui Putin”, cum se manifestă războiul informațional și care sunt perspectivele europene asupra dezinformării ruse.