Lockdown Mode, noua funcție lansată de Apple pentru protejarea utilizatorilor împotriva atacurilor cibernetice grave

Sursă foto: Playtech

Compania Apple a anunţat implementarea unei noi funcţii pentru iPhone, numită Lockdown Mode, menită să protejeze utilizatorii de hackerii sponsorizaţi de state, notează compania într-un comunicat.

Potrivit reprezentanților companiei, opțiunea Lockdown Mode va dezactiva mai multe funcţii de pe dispozitivele cu sistem de operare iOS 16, iPadOS 16 și macOS Ventura, pentru a le face mai puţin vulnerabile la atacurile cibernetice sofisticate ale companiilor private care dezvoltă programe de spyware mercenare sponsorizate de stat. Astfel, se va reduce semnificativ numărul de funcţii pe care atacatorii le pot accesa şi pe care le pot pirata.  

Opțiunea va fi valabilă din toamna acestui an. 

„Apple produce cele mai sigure dispozitive mobile de pe piață. Modul Lockdown este o capacitate revoluționară, care reflectă angajamentul nostru neclintit de a proteja utilizatorii chiar și de cele mai rare și mai sofisticate atacuri”, a declarat Ivan Krstić, șeful departamentului de inginerie și arhitectură de securitate al Apple.

„În timp ce marea majoritate a utilizatorilor nu vor fi niciodată victimele atacurilor cibernetice extreme, vom lucra neobosit pentru a proteja numărul mic de utilizatori care sunt. Acest fapt include continuarea proiectării sistemelor de apărare speciale pentru acești utilizatori, precum și sprijinirea cercetătorilor și organizațiilor din întreaga lume care desfășoară o activitate extrem de importantă în dezvăluirea companiilor mercenare care creează astfel de atacuri digitale”, susține reprezentantul companiei.

Apple anunță că va plăti până la 2 milioane de dolari cercetătorilor care vor identifica o defecţiune de securitate în Lockdown Mode.

De asemenea, Apple acordă un grant în valoare de  10 milioane de dolari pentru a sprijini organizațiile care investighează, dezvăluie și previn atacurile cibernetice sofisticate.