Marile companii în domeniul IT, îndemnate printr-o scrisoare deschisă să acționeze împotriva dezinformării și manipulării pe rețelele sociale. Inițiativa aparține Republicii Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat în debutul ședinței de Guvern din 29 martie că a fost publicată o scrisoare deschisă către marile companii în domeniul IT, prin care sunt îndemnate „să acționeze împotriva dezinformării și manipulărilor pe rețelele sociale, inclusiv companiile care subminează pacea și stabilitatea în întreaga Europă”. Inițiativa aparține Republicii Moldova și a fost contrasemnată de prim-miniștrii altor șapte țări: Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina. 

„Rețelele sociale au devenit câmpuri de luptă virtuale, iar puterile străine ostile le folosesc pentru a răspândi narațiuni false care contrazic relatările unor instituții mass-media veridice. Scopul de bază al acestor platforme – de a socializa, de a împărtăși știri și informații utile – a devenit o armă a manipulatorilor”, a declarat premierul în debutul ședinței de Guvern.

În scrisoarea deschisă, publicată pe pagina de Facebook a premierului Dorin Recean, se arată că „manipularea și interferența informațională străină, inclusiv dezinformarea, destabilizează statul, afectează democrația, deraiază aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, dar și slăbesc sprijinul nostru față de Ucraina în contextul războiului de agresiune al Rusiei”.

Potrivit documentului, „rețelele sociale au devenit canale de răspândire a unor narațiuni false și manipulatoare. Marile companii ar trebui să demonstreze vigilență pentru a nu fi utilizate ca platforme de promovare a unor astfel de obiective. Acestea ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că platformele lor nu sunt folosite pentru a răspândi propaganda sau dezinformarea care promovează agresiunea, justifică crimele de război, crimele împotriva umanității sau alte forme de abuzuri”. 

„Platformele digitale ar trebui să ia măsuri concrete pentru a împiedica utilizarea serviciilor lor ca instrumente și mijloace de promovare a unor obiective rău intenționate. Aceasta include abținerea de la acceptare de plăți de la persoane care au fost sancționate pentru acțiunile lor împotriva democrației și a drepturilor omului”, este îndemnul lansat în scrisoarea deschisă.