Meta susține că a blocat peste 1.000 de conturi false ce sprijineau războiul din Ucraina

Captură foto: Europaliberă.org

Compania Meta, care deține platformele Facebook și Instagram, a anunțat că a dezactivat peste 1.00 de trolli –  conturi false care au lăsat multiple comentarii în sprijinul invaziei ruse în Ucrainei. Trollii lucrau zilnic, „cu o scurtă pauză de prânz”, iar unii au postat comentarii atât proruse, cât și proucrainene, la câteva minute unul de celălalt, se arată în raportul companiei, citat de Europa Liberă.

Potrivit datelor raportului, compania Meta a pornit o cercetare asupra activității suspecte după publicarea de către portalul Fontanka.ru a unei investigații care dezvăluie despre o fabrică de trolli a cărei activitate a fost coordonată public prin canalul de Telegram Cyber ​​​​Front Z.

În timpul cercetării, Meta a identificat tentative de spam a postărilor pe rețelele sociale Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, LinkedIn, VKontakte și Odnoklassniki. Țintele au fost politicieni, jurnaliști, actori și mărci comerciale din întreaga lume – oricine a condamnat public invazia rusă și a sprijinit Ucraina.

Canalul de Telegram Cyber ​​​​Front Z, care are acum peste 110.000 de abonați, a publicat în mod regulat apeluri pentru a urmări link-uri către conturi sau anumite postări și pentru a lăsa comentarii proruse sub ele. La fel au făcut și conturile false conduse în secret de fabrica de trolli – probabil pentru a da impresia că crowdsourcingul său a fost eficient”, se arată în material.

Sursa menționează că după ce a studiat activitatea comentatorilor suspecți, Meta a ajuns la concluzia că aceștia lucrau șapte zile pe săptămână, cu o scurtă pauză de masă. În plus, Meta a găsit cazuri izolate” în care același cont a postat comentarii atât proruse, cât și proucrainene, la câteva minute distanță. Compania a sugerat că aceasta ar putea fi o încercare de a submina activitățile fabricii de trolli din interior”.

În urma anchetei, Meta a șters 45 de conturi de trolli de pe Facebook și 1.037 de pe Instagram și continuă să le blocheze încercările de a reveni.