Noțiunea de dezinformare, inclusă în Codul Serviciilor Media Audiovizuale, este în vigoare

Foto: Consiliuaudiovizual.md

Noțiunea de dezinformare, introdusă în Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA), a intrat în vigoare după ce vineri, 11 august, a fost publicată în Monitorul Oficial, anunță Consiliul Audiovizualului (CA) într-un comunicat de presă.    

Astfel, noțiunea de dezinformare din CSMA, are următorul conținut: „dezinformare – răspândire intenționată, pe orice cale, în spațiul public, a informațiilor al căror caracter fals sau înșelător poate fi verificat și care sunt de natură să dăuneze securității naționale”. 

Totodată, pentru difuzarea în mod repetat a conținutului calificat drept dezinformare, posturile de televiziune sau de radio vor putea fi sancționate cu privarea dreptului de a utiliza multiplexul cu acoperire națională, precizează CA.

„Noțiunea de «dezinformare» a fost definită în premieră într-un act normativ. Anterior, într-un aviz al Comisiei de la Veneția, pachetul de amendamente la CSMA, denumit generic «anti dezinformare», a fost abordat într-o manieră critică. La baza deciziei legiuitorului de a modifica această noțiune a stat inclusiv necesitatea de a îngusta valoarea socială protejată prin lege”, a explicat Cristina Durnea, juristă la Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Anterior, inițiatorii proiectului de lege susțineau că amendamentele propuse ar permite o mai bună aplicare a normelor privind combaterea dezinformării, precum și a celor privind protecția minorilor, funcționarea CA etc. 

În nota informativă a proiectului, autorii explicau faptul că acest concept de dezinformare este aplicabil în raport cu activitatea de răspândire a informațiilor false de natură să prejudicieze interesele întregii societăți, legate de dreptul la informare corectă, iar utilizarea instrumentului dezinformării afectează nu interesele unei persoane, ci interesele naționale. În schimb, cu referire la răspândirea de informații false care afectează o persoană, deputații susțin că ar urma să fie aplicabile prevederile art. 70 al Codului contravențional, ce se referă la calomnie, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană. 

Un studiu CJI, publicat în decembrie 2022, arăta că o bună parte a membrilor unor grupuri vulnerabile, precum bătrânii, romii sau refugiații, sunt expuși la un volum mare de dezinformare, pentru că accesul la sursele media nu asigură și înțelegerea informației pe care o consumă.