#PEÎNȚELES. Ce înseamnă alfabetizare digitală?

Întrebare: Am întâlnit recent termenul de alfabetizare digitală. La ce se referă? 

Răspuns:

Este firesc ca în era tehnologică actuală să întâlnim tot mai des termenul de alfabetizare digitală

„Alfabetizarea digitală reprezintă totalitatea cunoștințelor, abilităților, aptitudinilor, atitudinilor şi competențelor digitale pe care o persoană le are, în utilizarea tehnologiei în toate instanţele vieţii, pentru atingerea în mod eficient a scopului pentru care este utilizată aceasta. Împreună cu alfabetizarea mediei tradiționale, alfabetizarea digitală face parte din sfera alfabetizării media”, potrivit Snspa.ro.

În același timp, „definiția alfabetizării media digitale se bazează pe recunoașterea faptului că alfabetizarea digitală nu înlocuiește sau funcționează în paralel cu alfabetizarea media, ci mai degrabă se bazează pe aceasta, integrând în același timp noi concepte care apar din diferența dintre media tradițională și cea digitală, în special din natura lor interconectată. În același timp, multe probleme digitale nu pot fi înțelese fără conceptele cheie ale alfabetizării media tradiționale”, relevă Factboost.ro.

Importanța alfabetizării digitale este recunoscută pe scară largă la nivel național și internațional. „Procesul este unul de durată, care se desfășoară într-un ritm diferit, în funcție de sistem, societate, posibilități tehnice, sociale, dar și economice. Un rol important, în acest sens, îl joacă cunoștințele despre protejarea datelor cu caracter personal, în particular, dar și accesul la informații verificate și complexe cu privire la securitatea informațională și cibernetică, în general”, consideră Mariana Tacu, șefa Departamentului Teoria şi Practica Jurnalismului la Universitatea de Stat din Moldova. 

În țara noastră, cele mai dezavantajate persoane la capitolul alfabetizării digitale sunt cele care au trecut de vârsta de 60 de ani. 

Astfel, În Republica Moldova, doar trei din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparație cu opt din zece persoane din categoriile mai tinere ale populației, potrivit Indicelui de Îmbătrânire Activă, realizat de Fondul ONU pentru Populație din Moldova. Pentru comparație, în Danemarca, 94% dintre cei cu vârsta de 65-74 de ani au navigat pe Internet în primul semestru al anului 2020, potrivit datelor oferite de către Eurostat.

O ediție a Podcastului cuMIINTE abordează pe larg acest subiect.