#PEÎNȚELES. Ce înseamnă autoritarism digital? 

Întrebare: Am întâlnit recent termenul de autoritarism digital. Îmi puteți explica la ce se referă? 

Răspuns:

Potrivit Freedom House, autoritarismul digital este promovat ca o modalitate prin care guvernele își controlează cetățenii prin tehnologie, inversând conceptul de internet ca motor al eliberării umane.

Astfel, autoritarismul digital se referă la utilizarea tehnologiilor digitale și a internetului pentru a exercita controlul și supravegherea cetățenilor într-un mod autoritar. Acest concept implică adesea guvernele sau autoritățile care utilizează tehnologia în scopuri de cenzură, suprimare a libertății de exprimare, monitorizare a cetățenilor și manipulare a informațiilor în beneficiul lor.

„Asigurarea libertății pe internet împotriva ascensiunii autoritarismului digital este fundamentală pentru protejarea democrației în ansamblul său. Tehnologia ar trebui să împuternicească cetățenii să-și facă propriile alegeri sociale, economice și politice fără constrângere sau manipulare ascunsă”, mai precizează Freedom House.

„Tehnologiile digitale au extins mijloacele prin care statele – atât autoritare, cât și democratice – pot exercita controlul social, ajutând astfel la consolidarea stăpânirii autoritare și la erodarea normelor democratice. Protejarea împotriva abuzurilor autoritarismului digital va fi o provocare cheie pentru democrația secolului al XXI-lea”, explică Centrul pentru Politici de Securitate de la Geneva

Potrivit surselor menționate, practicile asociate cu autoritarismului digital se referă la cenzura online când guvernele autoritare pot bloca accesul la anumite site-uri web, platforme de socializare sau conținut online care critică regimul sau promovează opiniile alternative, așa cum se întâmplă în China de exemplu. De asemenea, autoritățile pot folosi tehnologia pentru a monitoriza activitățile online ale cetățenilor, inclusiv mesajele pe rețelele sociale, activitatea pe internet și corespondența electronică, cu scopul de a identifica și reprima orice opoziție sau disidență.

La fel, autoritățile pot utiliza tehnologia pentru a răspândi propagandă și dezinformare în masă, controlând fluxul de informații și manipulând opinia publică în favoarea lor.

Totodată, guvernele autoritare pot introduce legi și reglementări care limitează libertatea de exprimare online, inclusiv prin aplicarea unor sancțiuni severe împotriva celor care critică regimul sau își exprimă opiniile politice.