#PEÎNȚELES. Ce înseamnă cheapfake? 

Întrebare: Știam despre deepfake, dar relativ recent am întâlnit noțiunea de cheapfake. Ce ar însemna?

Răspuns:

Termenul cheapfake este un joc de cuvinte format din cheap (ieftin) și fake (fals). 

În orientările pentru profesori și cadrele didactice privind combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare, broșură pusă la dispoziție pe site-ul Uniunii Europene, este explicat acest termen. „Falsurile simple (cheapfake) sunt generate tot mai frecvent de tinerii înșiși. De exemplu, pentru a hărțui pe cineva (online), un elev sau un grup de elevi poate lua fața unui elev (țintă), o poate adăuga la o fotografie compromițătoare a altei persoane și poate distribui apoi imaginea falsă pe platformele de comunicare socială. Acest lucru poate avea consecințe grave, în special pentru persoana hărțuită”.

Așadar, termenul cheapfake se referă la conținutul digital, în special imagini, video-uri sau alte materiale multimedia, care sunt create cu scopul de a fi percepute ca autentice sau veridice, dar sunt produse rapid și cu costuri reduse, fără a avea nivelul de calitate sau autenticitate al conținutului original sau autentic.

Potrivit Observatorului European al Jurnalismului, în timp ce termenul deepfake este folosit pentru a descrie conținut digital produs cu ajutorul inteligenței artificiale și al tehnologiilor avansate pentru a manipula în mod semnificativ sau pentru a genera complet conținut fals, cheapfake se referă la conținutul care este produs mai simplu, cu resurse limitate, dar care poate fi încă destul de credibil pentru a păcăli o parte a publicului.

„În ultima vreme, îngrijorările legate de aceste practici s-au accentuat, pe măsură ce scăderea prețului unităților de procesare grafică destinate consumatorilor a facilitat accesul chiar și mai ușor la instrumentele de deepfake. Aceasta a dus la apariția unei versiuni diferite de falsificare numită cheapfake – o manipulare care include accelerarea sau încetinirea unui videoclip real sau schimbarea fundalului sau a altor detalii ale unei imagini reale. Aceste producții rudimentare diferă de deepfake-urile tehnice sofisticate, care reprezintă conținut fabricat în care o persoană spune sau face ceva ce nu au spus sau făcut niciodată”, explică instituția.

Despre deepfake am discutat pe larg în una din edițiile Podcastului #cuMINTE.

„Una dintre cele mai importante lecții pe care le putem preda generației viitoare este să își interogheze corect sursele și să evalueze cu atenție toate informațiile vizuale pentru a elimina falsurile înșelătoare și periculoase”, potrivit Observatorului European al Jurnalismului.