#PEÎNȚELES. Ce înseamnă cyberstalking?

Întrebare: Am citit zilele trecute pe Mediacritica o analiză în care se menționa termenul „cyberstalking”. Ce este asta mai exact?

Răspuns:

Într-adevăr, termenul „cyberstalking” l-ați putut regăsi în analiza „Sexismul online. Unde se termină Internetul și începe discriminarea în bază de gen”, publicată recent pe Mediacritica, cu explicația că este vorba despre fenomenul de urmărire, hărțuire sau intimidare a unei persoane în mediul online.

Potrivit Wikipedia, cyberstalkingul vizează utilizarea Internetului sau a altor mijloace electronice pentru a urmări sau hărțui un individ, un grup sau o organizație. Poate include acuzații false, defăimare, calomnie. Cyberstalkingul poate lua diverse forme, precum trimiterea de mesaje amenințătoare sau de hărțuire, răspândirea de informații false, monitorizarea activităților online ale cuiva, preluarea identității victimei sau implicarea în supravegherea online.

Cyberstalkerii folosesc adesea anonimatul și amploarea Internetului pentru a-și alege victimele. Aceștia pot colecta informații personale despre victimă din diverse surse online, cum ar fi profilurile de socializare sau înregistrări publice, și le pot utiliza pentru a-și perpetua hărțuirea. Impactul cyberstalkingului poate fi grav, provocând disconfort emoțional, daune psihologice și chiar pericol fizic în unele cazuri.

Republica Moldova nu are în legislație reglementări referitoare la cyberbullying, cyberstalking sau alte forme de violență cibernetică, deși o Lege cu privire la securitatea cibernetică a fost aprobată de Parlament la mijlocul lunii martie. Documentul este o premieră pentru Republica Moldova și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.

Faptele de violență psihologică, amenințări, inclusiv amenințări la adresa vieții și sănătății, sunt calificate conform articolelor speciale din Codul Penal sau Codul Contravențional, este indicat pe site-ul Consiliului Europei.

CUM TE PROTEJEZI DE CYBERTALKING

Dacă tu sau o persoană apropiată este victima unui cyberstalking, este important să urmezi următorii pași:

Documentează probele. Salvează și documentează orice mesaje, e-mailuri sau alte forme de comunicare care fac parte din cyberstalking. Fă capturi de ecran sau păstrează orice informație relevantă care poate ajuta la stabilirea unei tentative de hărțuire.

Informează platforma. Dacă cyberstalkingul are loc pe o platformă de socializare specifică, un site web sau o comunitate online, raportează comportamentul administratorilor sau moderatorilor. Aceștia pot lua măsuri împotriva cyberstalkerului, precum blocarea contului sau restricționarea accesului.

Sporește-ți securitatea online. Poți revizui setările de confidențialitate de pe platformele de socializare și pe alte conturi online. Ia în considerare setarea profilurilor în mod privat, limitarea informațiilor pe care le partajezi public și utilizarea de parole puternice. De asemenea, fii precaut în acceptarea cererilor de prietenie sau de conexiune din partea persoanelor necunoscute.

Caută suport. Cere ajutorul prietenilor, familiei sau profesioniștilor care pot oferi sprijin emoțional în timpul acestei perioade dificile. Ia în considerare solicitarea consilierii sau terapiei pentru a te ajuta să faci față impactului psihologic al cyberstalkingului.

Reține că cyberstalkingul este o infracțiune gravă și este important să o iei în serios. 

Anterior, la rubrica #PeÎnțeles am explicat inclusiv ce este un atac cibernetic.