#PEÎNȚELES. Ce înseamnă efectul iluziei de adevăr?

Întrebare: Într-o lume dominată de minciună, aș dori să înțeleg ce înseamnă efectul iluziei de adevăr. 

Răspuns: 

E adevărat că, în ultimii ani, ne este tot mai greu să facem diferența între adevăr și fals. Cercetările științifice au demonstrat că repetarea unei informații determină oamenii să o creadă ca fiind adevărată. Acest lucru se numește efectul iluziei de adevăr, cu alte cuvinte fiind vorba doar de o iluzie a adevărului. Repetarea face ca informațiile să fie mai ușor de procesat în comparație cu informațiile care nu sunt repetate, explică Universitatea Poitiers din Franța.

Putem să ne confruntăm ușor cu acest efect de adevăr iluzoriu în viața de zi cu zi. Rețelele sociale sunt o modalitate de a răspândi o mulțime de informații, iar propagarea rapidă a lor ne expune la citirea acelorași informații pe site-uri diferite. Astfel, există riscul să cădem în capcană și să credem că o informație este adevărată doar pentru că am citit-o de 4 sau 5 ori, precizează aceeași sursă.

Altfel spus, cu cât o afirmație este expusă mai des sau devine mai familiară, cu atât crește tendința oamenilor de a o percepe ca fiind adevărată.

Potrivit Wikipedia.org, acest fenomen a fost identificat pentru prima dată într-un studiu din 1977 la două universități americane – Universitatea Villanova și Universitatea Temple. Atunci când se evaluează adevărul, oamenii caută să afle dacă informația este în acord cu înțelegerea lor sau dacă le este familiară. Prima condiție este logică, deoarece oamenii compară noile informații cu ceea ce știu deja că este adevărat. Repetarea face declarațiile mai ușor de procesat în comparație cu noile declarații nerepetate, ceea ce îi determină pe să creadă că concluzia repetată este mai adevărată. 

Efectul iluziei de adevăr are legătură cu modul în care funcționează memoria și procesele de judecată a informațiilor. De-a lungul timpului, expunerea repetată la o anumită informație sau idee poate crea o senzație de familiaritate și de confort, ceea ce face ca oamenii să presupună că aceasta este corectă sau veridică.

Deseori, acest fenomen este exploatat în practici de manipulare a opiniei publice sau în propagarea dezinformării. Prin difuzarea repetată a unor afirmații false sau inexacte, oamenii pot fi influențați să le considere adevărate, chiar dacă nu există dovezi solide pentru susținerea acestor afirmații.

Ca să nu cădeți victimă a efectului iluziei de adevăr și pentru a dezvolta gândirea critică, este importantă verificarea informațiilor și căutarea surselor credibile, dar mai ales este crucial să nu ne bazăm doar pe familiaritatea sau repetarea unei afirmații ca indicator de veridicitate. De asemenea, este important să cultivăm scepticismul sănătos și să evaluăm cu atenție sursele de informații pentru a evita să acceptăm informații incorecte sau păguboase ca fiind adevărate.