#PEÎNȚELES. Ce înseamnă era post-adevăr?

Întrebare: Am găsit la rubrica #peînțeles noțiunea de „eră post-adevăr”. Ce înseamnă asta și de ce ar fi important să cunosc acest termen?

Răspuns:

E adevărat că termenul de „eră post-adevăr” este tot mai frecvent utilizat în spațiul public, mai ales atunci când ne referim la dezinformare, manipulare sau propagandă.

Potrivit Wikipedia.org, „post-adevăr este un adjectiv care se referă la sau care este folosit în circumstanțe în care faptele obiective sunt mai puțin influente în formarea opiniei publice decât apelarea la emoție și la convingerile personale. Astfel, adevărul în sens factual contează mai puțin. Utilizarea prefixului «post-» conduce la ideea unui «moment în care conceptul specificat a devenit neimportant sau irelevant».

Conform profesorului Timothy Williamson, filosof britanic, noțiunea de post-adevăr este asociată cu un anumit climat cultural și politic în care există mai puțin respect pentru adevăr, în care oamenilor – mai ales politicienilor – le pasă mai puțin de ceea ce spun și dacă ceea ce spun este adevărat. De asemenea, celor care îi ascultă le pasă mai puțin dacă ce spun ei este adevărat sau nu.

În anul 2016, post-truth (post-adevar) a fost desemnat cuvântul anului de renumitul dicționar Oxford. 

Într-un interviu pentru Pressone.ro, profesorul român de filosofie Mircea Dumitru vorbește pe larg despre această noțiune și explică ce înseamnă adevărul. 

„Se deschide în fața noastră un fel de prăpastie culturală care îi va pune într-o parte pe cei care vor crede în continuare în ideea de adevăr, în ideea de bine și de corectitudine, iar în cealaltă parte pe toți ceilalți, care vor spune că acestea nu sunt decât niște constructe culturale, politice și sociale, pe care ar trebui să le depășim. Atunci când aceste discuții durează decenii întregi, atunci când politicienii sau ziariștii văd că unii universitari pun la îndoială existența adevărului ca noțiune obiectivă, sigur că rămân descumpăniți și până la urmă încep să creadă în aceste ficțiuni foarte periculoase, în fapte alternative și post-adevăr”, preciza profesorul.

Citește și: #PEÎNȚELES. Site-uri care combat falsuri și dezinformare – Mediacritica