#PEÎNȚELES. Ce înseamnă fact-checking? 

Întrebare: Pe Mediacritica am găsit noțiunea de „fact-checking”. Ce înseamnă? Mă puteți ajuta să înțeleg mai bine?

Răspuns: 

Din engleză, termenul „fact-checking” înseamnă verificarea faptelor, fiind o tehnică care constă în verificarea faptelor enunțate într-un discurs mediatic de către un politician sau un expert, potrivit dicționarului francez linternaute.fr.

Dar procesul de verificare a faptelor nu este recent. De la lansarea sa în 1923, revista americană Time recruta deja o echipă de verificatori de fapte. Rolul lor la momentul respectiv era să verifice cu scrupulozitate toate informațiile înainte de a fi publicate. 

În era digitală, odată cu ascensiunea rețelelor sociale, termenul de „fact-checking” a căpătat alte înțelesuri, însemnând în prezent nu verificarea exhaustivă și sistematică a conținutului jurnalistic înainte de publicare, ci verificarea citatelor/a declarațiilor publice după ce acestea au fost publicate sau răspândite în spațiul public.

În ultimii ani, fact-checking-ul a devenit un instrument din ce în ce mai solicitat, atât de mass-media, cât și de public, în 2016 fiind instituită și Ziua internațională a Fact-checking-ului.

Confruntat cu apariția acestui nou mod de prelucrare jurnalistică a informațiilor, publicul poate apela din ce în ce mai mult la verificări efectuate de experți pentru a se asigura de validitatea diferitelor conținuturi.

În prezent, în întreaga lume zeci de redacții au creat subdiviziuni de fact-check, unde jurnaliștii verifică informația din spațiul public. În Republica Moldova, Stopfals.md este o astfel de platformă de fack-checking.