#PEÎNȚELES. Ce înseamnă război hibrid?

Întrebare: De la începutul războiului din Ucraina, aud foarte des în presă că se vorbește despre război hibrid. Ce înseamnă asta?

Răspuns:

Războiul hibrid nu înseamnă nicidecum arme, tancuri, bombe sau alte mijloace palpabile cu care ne-am obișnuit în cazul unui război clasic. 

„Noțiunea de război hibrid ajută la definirea conflictelor actuale care combină intimidarea strategică a statelor cu arme de distrugere în masă, operațiuni comune care implică și unități speciale, și mercenari, și manevre de dezinformare la scară largă”, explică pentru publicația franceză Le Monde Thomas Gomart, directorul Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI).

Amenințările hibride sunt cele prezentate de adversari, cu capacitatea de a folosi simultan mijloace convenționale și neconvenționale adaptate în urmărirea obiectivelor lor (potrivit NATO).

Războiul hibrid nu este neapărat unul armat. Dezinformarea și/sau atacurile cibernetice sunt instrumente din această nouă formă de confruntare în care nu mai există nicio diferență reală între tehnologiile civile și tehnologiile militare, între soldații profesioniști și luptătorii amatori și unde sunt mobilizate toate pârghiile statului.

De altfel, noțiunea de război hibrid nu este una nouă. Mulți specialiști cred că e tot atât de veche ca și războiul în sine. Cu toate acestea, a revenit în spațiul public în ultimii ani, dar mai cu seamă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Statele folosesc actori nestatali și tehnologia informației pentru a câștiga avantaj asupra adversarilor lor în conflicte armate directe sau, mai des, în absența unor astfel de conflicte, nota în anul 2021 Arsalan Bilal, doctorand și asistent de cercetare la Centrul de Studii pentru Pace de la Universitatea Arctică Norvegiană.

Conceptul de amenințări hibride urmărește să surprindă amestecul de acțiuni convenționale și neconvenționale, militare și nemilitare, deschise și ascunse care pot fi utilizate în mod coordonat de către actori statali sau nestatali pentru a atinge obiective specifice, rămânând în același timp sub pragul unui război declarat oficial (potrivit UE).

Într-un război hibrid, rolul populației civile este central: ce imagine are despre stat și care este atitudinea oamenilor față de acesta? În prezent, în contextul existenței platformelor digitale și a rețelelor sociale, este extrem de ușor pentru autorii activităților hibride să le pună în aplicare. Campaniile de dezinformare online ale Rusiei împotriva statelor occidentale ilustrează bine acest fenomen, chiar dacă unele dintre acestea sunt foarte subtile, dar cu mare impact și consecințe.

Pentru a înțelege mai bine actualitatea informațională în care trăim, puteți adresa întrebări echipei Mediacritica, iar noi vă vom răspunde. Vă îndemnăm să ne scrieți la adresa redactia@ijc.md sau pe paginile noastre de Facebook ori Instagram.