#PEÎNȚELES. Ce înseamnă un război informațional? 

Întrebare: Cunosc despre război hibrid, dar există și război informațional. Este vreo diferență între ele? 

Răspuns:

Putem spune că războiul informațional (sau cognitiv) este o componentă a războiului hibrid, despre care am explicat la una din edițiile #PEÎNȚELES, dar care are un rol specific: manipularea informației pentru a influența percepțiile, deciziile și comportamentele unei populații sau ale unor lideri.

Potrivit NATO, războiul cognitiv este o formă modernă de conflict care vizează mintea umană prin influențarea percepțiilor, comportamentelor și deciziilor sale. Într-un astfel de conflict se utilizează instrumente precum propaganda, dezinformarea, manipularea informațiilor și ingineria socială pentru a slăbi rezistența mentală a indivizilor și a comunităților. Spre deosebire de războiul tradițional, cel cognitiv nu necesită acțiuni militare directe. Potrivit organizației, actori statali precum Rusia și China folosesc aceste tactici ca să polarizeze societăți și să submineze încrederea cetățenilor în autoritățile statului. 

Un exemplu actual se referă la Rusia, care a lansat o invazie militară cinetică în Ucraina, (atacuri cu trupe, tancuri, aviație și bombardamente) consolidată prin activități non-cinetice, cum ar fi propaganda țintită și campaniile de dezinformare. Unele dintre aceste activități de război informațional sunt evidente și directe: cei expuși la dezinformarea prorusă își pierd treptat capacitatea de a distinge realitatea de fals, ceea ce le erodează reziliența mentală și poate duce la efecte pe termen lung, precum pierderea încrederii în mass-media.

De asemenea, Wikipedia.org explică faptul că războiul informațional urmărește evitarea conflictelor convenționale, care ar produce victime și pagube, prin utilizarea acestor noi mijloace aflate la granița dintre război și pace. Războiul informațional vizează structuri ale domeniului politic, economic, social sau militar, nu doar pentru a le distruge sau paraliza, ci mai ales pentru a le influența procesele decizionale. Astfel se face trecerea de la stadiul de violență organizată la ce de influențare ostilă.

Putem spune că războiul informațional este un instrument puternic de influență, iar în era digitală devine din ce în ce mai sofisticat și periculos. Capacitatea de a identifica manipularea și de a verifica sursele de informare este esențială pentru a rezista acestui tip de atac.