#PEÎNȚELES. Ce înseamnă virus informatic?

Întrebare: Este o noțiune pe care o întâlnim foarte des, dar de fapt puțin explicată. Totuși ce înseamnă un virus informatic, câte tipuri există și cum ne putem proteja?

Răspuns: 

Wikipedia ne spune că un virus informatic sau virus de calculator este „un program malware de dimensiuni mici, care în general se instalează singur, fără voia utilizatorului, atașându-se altor programe, și care poate provoca pagube atât în sistemul de operare, cât și în elementele hardware (fizice) ale computerului. În general, cei care concep viruși de calculator sunt programatori cu experiență și cunoștințe avansate în limbajul de programare pe care îl folosesc”.

Așadar, un virus informatic este un tip de program malefic care infectează computerele și dispozitivele electronice. El poate altera, șterge sau corupe datele, programele sau sistemul unui dispozitiv sau poate executa acțiuni nedorite fără consimțământul utilizatorului.

Există mai multe tipuri de viruși informatici, rezumă Centrul de Informatizare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Viruşii de tip vierme (worm) se transmit în principal prin Internet; pot fi primiți prin e-mail, prin vizitarea unor site-uri infectate sau prin descărcarea şi rularea unui program infectat. Aceşti viruși vor încerca să se transmită singuri mai departe, spre adresele de e-mail din Address Book sau spre o adresă predefinită, uneori ataşând documente confidenţiale sau parole de dial-up şi e-mail de pe calculatorul victimei. Cei mai cunoscuţi viruşi din această categorie sunt Love Letter şi SirCam. Un calculator infectat cu un vierme ar putea expune informaţii confidenţiale cum ar fi parole, informaţii financiar-bancare, medicale etc., stocate pe hard disk.

Viruşi de tip cal troian (Trojans) sau backdoor, care se ascund în interiorul unor programe şi apoi duc la îndeplinire nişte acţiuni nedorite, permiţând oricărui autointitulat „hacker” accesul deplin la calculatorul infectat prin acea „uşă deschisă din spatele casei”, de câte ori acesta este conectat la Internet. Tipic pentru un virus troian este de a se instala fără să atragă atenţia şi de a-şi face treaba de spionare în mod cât mai discret, pentru ca la un moment dat să lovească cât mai puternic şi pe neaşteptate.

Cel de tip Backdoor e un troian mai slab, care are ca destinație deschiderea ușii din spate la un computer, asigurând acces prin rețea pentru atacatori sau alte tipuri de malware (chiar și spam). Backdoorii nu încearcă să impresioneze (ca troienii) ci pur și simplu deschid un canal de comunicație cu exteriorul de pe calculatorul-țintă (fără cunoștința utilizatorului).

Rootkit e un troian avansat. E conceput ca să se camufleze printre procesele rulate în sistem, ca să nu poată fi detectat. E cel mai greu tip de malware de detectat și eliminat. De cele mai multe ori, experții recomandă stingerea completă a hardului și reinstalarea de la zero.

Spyware este un software care spionează utilizatorul, de cele mai multe ori urmărind activitățile acestuia pentru a-i servi tipuri de publicitate corespunzătoare activităților.

Adware este considerat greșit cel mai puțin periculos malware, de asemenea considerat cel mai folositor (pentru distribuitorii de adware, bineînțeles). Adware de obicei afișează publicitate în diverse forme pe computer.

Pentru a preveni infecția cu viruși informatici, vă recomandăm să utilizați un software de securitate corespunzător și actualizat la zi, să fiți atenți la sursele de descărcare și să nu deschideți sau să accesați linkuri sau atașamente suspecte. În cazul unei infecții, puteți utiliza programe antivirus sau alte instrumente specializate pentru a încerca să eliminați virusul din sistem.