#PEÎNȚELES. Ce sunt boții?

Întrebare: Foarte des aud în mediul online vorbindu-se despre boți. Ce sunt aceștia de fapt?

Răspuns:

Bot sau chatbot sau asistent virtual este un program informatic care funcționează online sau într-o rețea, pentru a răspunde automat la întrebări, pentru a urma anumite comenzi sau pentru a îndeplini anumite sarcini simple, de exemplu corectarea greșelilor ortografice, potrivit Dicționarului de termeni informatici al Google.

În general, acești boți rulează sarcini simple și repetitive într-un ritm mult mai rapid decât ar putea o ființă umană și sunt gândiți să răspundă rapid la întrebările utilizatorilor ori să scoată informații relevante dintr-o cantitate uriașă de date. 

Boții pot fi folosiți și ca metodă de a dezinforma în mediul online. Subiectul a fost abordat pe larg la ultima ediție de Podcast #cuMINTE.

Așadar, un bot este un program de calculator, un robot care îndeplinește diverse sarcini recepționate de la noi – utilizatorii. De exemplu, atunci când primești variante de a corecta greșelile ortografice în documentul tău Word sau în textul pe care îl tapezi pe tastatura telefonului mobil, să știi că opțiunile sunt propuse de un bot. O altă sarcină pe care o execută un bot este răspunsul automat pe care îl primești de la paginile companiilor sau persoanelor publice de pe rețelele sociale, în momentul în care le scrii mesaje.

Cum funcționează un bot ca instrument de răspândire a dezinformării în mediul online? Din moment ce programăm răspunsurile unui bot, acesta poate genera postări sau poate interacționa cu publicul pe rețelele sociale, distribuind informații false sau care manipulează. Actorii dezinformării, adică persoanele care gândesc campanii de dezinformare, pot genera cu ajutorul acestor boți milioane de informații false în doar câteva secunde, transformând munca jurnaliștilor și experților care combat aceste dezinformări în una practic inutilă. 

Potrivit unui studiu Oxford, citat de Radio Europa Liberă, și în Moldova dezinformarea are loc prin folosirea boților și a conturilor unor persoane. Iar în Rusia, de exemplu, sunt folosiți atât boții, conturile personale – trolii, cât și hackerii și conturile Cyborg.