Perspective diferite și amestec dintre fapte și opinii în știri despre aflarea lui Andrei Spînu la Comrat

La data de 28 martie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu s-a aflat la Comrat ca urmare a invitației de a participa la o emisiune la postul de televiziune GRT. Pe rețelele sociale, Spînu a explicat că a decis să părăsească studioul pentru că emisiunea a fost întreruptă de un personaj afiliat grupului criminal organizat, iar el a ales să nu stea la masă cu ei. La ieșire, ministrul a fost întâmpinat de un grup de localnici, unii dintre care țineau în mâini pancarte cu mesaje precum Cerem respectarea legii cu privire la UTA Găgăuzia sau Cerem numirea bașcanului în componența Guvernului.  Momentul a fost relatat din perspective diferite de mai multe instituții media.

Bunăoară, Ziarulnational.md a titrat că Andrei Spînu a refuzat să stea la aceeași masă cu „un personaj afiliat grupului criminal organizat” Șor și a părăsit platoul radiodifuzorului public din Găgăuzia. Ministrul a fost întâmpinat la ieșire de mai mulți oameni, iar Agora.md a publicat un articol cu titlul Spînu, la Comrat: «Am părăsit emisiunea după apariția unei persoane afiliate grupului criminal». Materialele relatează despre vizită reieșind din informațiile distribuite de ministru pe rețelele sociale, care a afirmat că a discutat cu cei prezenți și a răspuns la întrebări. „Deși ar fi fost aduși în fața televiziunii pentru ca să-l huiduiască pe Spînu, oamenii au stat de vorbă cu acesta și chiar au făcut poze, potrivit Ziarulnational.md.

În schimb, unele instituții media din Găgăuzia sau cu o agendă editorială prorusă au abordat evenimentul din altă perspectivă. De exemplu, clona Kp.md a scris despre „rușinea ministrului-dominator din Găgăuzia: Spînu a fugit de întrebările incomode ale locuitorilor furioși de la Comrat” (în orig. Позор доминатора-министра в Гагаузии: Спыну сбежал от острых вопросов разъярённых жителей Комрата). În material autorul nu s-a referit la incidentul de la postul de televiziune GRT și nici nu a relatat despre discuția pe care a avut-o ministrul cu cetățenii după ce a ieșit din emisiune.

Într-o manieră similară a procedat și portalul de știri Gagauzinfo.md, care a titrat pe 28 martie: „Andrei Spînu a venit la Comrat. I-a fost organizată o «primire caldă» și i-a fost dăruit drapelul Găgăuziei” (în org. Андрей Спыну приехал в Комрат. Ему устроили “теплый прием” и подарили флаг Гагаузии. Autorul știrii recurge la sugestie când utilizează în ghilimele sintagma „primire caldă”, pune accent pe bannerele cu mesaje critice și omite discuția pe care a avut-o ministrul cu oamenii după ce a ieșit din emisiune.

Un material similar găsim și pe site-ul Găgăuzia24.info: „Spînu a venit în Găgăuzia: la Comrat l-a așteptat o primire neprietenoasă” (în org. Спыну приехал в Гагаузию: в Комрате его ждал нетеплый прием).

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…)  Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.

De asemenea, Ghidul precizează că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante.”