Prezumția nevinovăției, neglijată într-o știre despre medicul de la Spitalul Oncologic care ar fi cerut mită de la pacienți

Sursă foto: Zdg.md

Portalul Timpul.md a publicat pe 9 iunie o știre cu titlul „Medicul de la Spitalul Oncologic care cerea mită de la pacienți, trimis pe banca acuzațiilor”. Articolul informează despre expedierea în judecată a cauzei penale intentate pe numele medicului Virgiliu Urechi, de la Institutul Oncologic, suspectat de corupere pasivă. Contrar normelor deontologice, redacția tratează detaliul despre faptul că doctorul ar fi cerut mită drept un fapt demonstrat. La fel, autorii îl cataloghează drept „medicul corupt”. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul respectă prezumția de nevinovăție şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunțarea unei sentințe definitive şi irevocabile împotriva sa. În relatările despre investigații penale sau dosare examinate în instanțele de judecată, jurnaliștii vor utiliza un limbaj exact, pentru a nu dăuna participanților la proces”.

La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. (…) În text vom evita formulări care ar indica cu certitudine că suspectatul a săvârşit crima respectivă”.