Propaganda pozitivă, un laitmotiv prezent în materialele pe tema diversității și incluziunii, premiate la Forumul Mass-Media

Ediția din acest an a Forumului Mass-Media a inclus pe agendă și un eveniment mai puțin obișnuit, cu genericul „Posaganda pentru drepturile omului”. Neobișnuit, pentru că posaganda, cuvântul care definește propaganda pozitivă, încă nu a intrat în uzul presei de la Chișinău. De acum încolo, însă, comunitatea jurnalistică îl va reține, asociindu-l, parțial, și cu cele mai bune materiale pe tema diversității și incluziunii, care au fost premiate la Forum.

Mai mulți jurnaliști care promovează în articolele lor demnitatea umană și pledează activ pentru eliminarea tuturor tipurilor de discriminare și marginalizare și-au prezentat materialele la un concurs despre diversitate și incluziune, iar cele mai bune dintre acestea au fost premiate la Forumul Mass-Media.

Astfel, dintre cele 90 de materiale jurnalistice depuse la concurs, juriul i-a desemnat învingători pe Liuba Maxim, Radio Europa Liberă Moldova, Ludmila Topal, Bas TV, Tatiana Beghiu, Moldova.org (categoria Presă scrisă și online); Daria Slobodcicova, Newsmaker.md, Adela Șevciuc, proiectul media CU SENS (categoria Audiovizual); Andrei Mardari (categoria Fotografie); Olga Afanas, Vasile Lipcean (categoria Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism). Câștigătorii au fost premiați cu vouchere pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare activității profesionale.

La cea de-a doua ediție a concursului au depus dosarele și șase redacții, iar deținătoare a trofeului pentru Diversitate și Incluziune 2023 a devenit redacția Oameni și Kilometri.

La înmânarea premiului, una dintre câștigătoare, Olga Afanas, a menționat că podcastul pe care îl realizează, „EA IA totul de la viață”, a fost lansat în cadrul laboratorului multimedia „Inovație pentru incluziune”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în septembrie 2022. Prin intermediul acestui podcast, Olga Afanas susține că a descoperit mai multe femei cu dizabilități, care sunt fericite prin ceea ce fac: întemeiază afaceri, creează familii, coordonează proiecte de amploare, joacă un rol activ în comunităţi. „Mi-am dorit ca poveștile lor de viață, experiențele şi concepţiile lor să devină cunoscute publicului larg”, a precizat Olga Afanas.

Prezent la evenimentul de premiere, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a subliniat că sloganul „Uniți în diversitate” este un mesaj semnificativ al poporului elvețian și că țara sa sprijină instituțiile media și jurnaliștii din Republica Moldova printr-un program vast, încurajându-i să depășească stereotipurile și să ofere grupurilor vulnerabile platforme pentru a-și exprima opiniile.

Precizăm că Asociația Presei Independente a desfășurat concursul în perioada 10 mai – 31 iulie 2023, în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”.