ProTV Chișinău, sancționat pentru difuzarea cazului unei minore victime a bullyingului. Reacția petiționarilor

Foto: Captură emisiunea „O seară perfectă”

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu o amendă de 10.000 de lei postul ProTV Chișinău, la ședința din 24 noiembrie, pentru nerespectarea principiului interesului superior al minorului în timpul difuzării emisiunii „O seară perfectă”. Decizia a fost luată în urma petiției Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC).

În cadrul ediției din 19 octombrie a emisiunii vizate s-a discutat despre cazul unei fete de 12 ani, care a fost victimă a bullyingului în școală. În plângerea sa, CNPAC a subliniat că reportajul a inclus date personale sensibile ale copilului, inclusiv imagini clare, nume, prenume, localitate și detalii specifice din istoria sa, facilitând astfel o posibilă identificare a copilei. Deși părinții și minora au fost de acord cu apariția în emisiune, reprezentanții CNPAC au evidențiat că uneori părinții nu conștientizează impactul mediatizării asupra copilului și au subliniat responsabilitatea jurnalistului în asigurarea unei reflectări care să nu afecteze emoțional minorul. În plus, organizația a atras atenția asupra posibilității de revictimizare a acestuia prin repetarea și expunerea situației de bullying în reportajul pus pe post de ProTV Chișinău.

Reprezentanții televiziunii au invocat libertatea de exprimare, garantată de legea privind libertatea de exprimare a mass-mediei, însă controlul CA a constatat că emisiunea nu a respectat principiile de protejare a minorului. Angajații autorității au confirmat faptul că imaginile prezentate au inclus scene de bullying și au expus numele și locația fetei, iar reporterul a adresat întrebări directe minorei, fără să se țină cont de sensibilitatea situației.

Tatiana Crestenco, membră a CA, a subliniat că în astfel de cazuri ar trebui respectate principiiul de a nu dăuna, precum și interesul superior al copilului. Ea a adăugat că reportajul nu a transmis un mesaj clar privind consecințele bullyingului și nu a protejat identitatea celorlalți copii implicați.

REACȚIA CNPAC

„Considerăm că această situație va constitui o premisă de analiză pentru toți jurnaliștii, indiferent de domeniul în care activează, pentru ca atunci când realizează un material cu și despre copii sau probleme de interes social care îi vizează, să ofere o atenție specială abordării acestora și respectării prevederilor legale în domeniu, or în procesul de acumulare şi răspândire a informației mass-media trebuie să-şi respecte obligațiile profesionale, care sunt stipulate în Codul deontologic al jurnalistului din Republicii Moldova. Acestea presupun în mod expres protecția persoanelor în situații vulnerabile și protecția copiilor, prin tratarea cu deosebită acuratețe a informației colectate despre copii, asigurându-se de fiecare dată că publicarea unei atare informații nu va provoca noi suferințe celor prejudiciați sau nevinovați de cele întâmplate”, au declarat reprezentații CNPAC pentru Mediacritica.

Aceasta nu este prima abatere a ProTV Chișinău de acest fel, postul fiind avertizat anterior pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecția minorului în conținutul difuzat.

Între timp, reportajul a fost retras de pe site-ul Perfecte.md și de pe pagina oficială de Facebook a emisiunii „O seară perfectă”.

Într-o analiză pentru Mediacritica, Natalia Porubin, membră a Consiliului de Presă, menționa că „dauna cea mai mare pe care o poate aduce un jurnalist unui copil în situație de risc este să îl expună public prin informațiile care le va prezenta în știre/articol. Ca să evităm astfel de situații, protejăm identitatea minorului. Asta înseamnă să nu prezentăm public numele, prenumele copilului sau ale părinților, numele localității în care aceștia se află, adresa domiciliului. Jurnaliștii au obligația să trateze cu mare atenție și alte detalii, precum vârsta copilului, clasa/școala în care învață, numărul de copii în familie, gradul de rudenie cu alte persoane din sat/oraș. Aceste detalii, de rând cu indicarea denumirii localității, pot duce ușor la identificarea copilului. Ar trebui să ne asigurăm, de asemenea, că nu expunem copilul dacă arătăm casa sau comunitatea în care acesta locuiește”. 

Subiectul a fost abordat și într-o ediție podcast #cuMINTE Între senzațional și etică jurnalistică. Imaginea copilului în context negativ