RSF, despre intenția rapperului Kanye West să cumpere o rețea socială: Platformele sociale nu trebuie să devină jucării în mâinile miliardarilor

Foto: Parler.com

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) se arată îngrijorată de apariția a noi magnați ai rețelelor sociale și atenționează că platformele de social media nu trebuie să devină jucării în mâinile miliardarilor”. Asta după ce un rapper american a declarat că intenționează să cumpere o rețea socială. Această tendință ar putea reprezenta o amenințare la adresa democrațiilor și a pluralismului informațional”, potrivit ONG-ului de media cu sediul în Franța.

Îngrijorările RSF apar ca urmare a intențiilor rapperului și miliardarului Kanye West, cunoscut acum ca Ye, de a deține propria rețea socială, precum Elon Musk sau Donald Trump. Rapperul are în vizor rețeaua Parler, o platformă mică, cu 20 de milioane de utilizatori revendicați, apreciată de comunitățile conservatoare din SUA. La 17 octombrie, platforma Parler anunța, într-un comunicat de presă, că Kanye West a încheiat un acord pentru a cumpăra Parler, site de socializare care se intitulează ca fiind o „platformă de exprimare liberă”.

„Într-o lume în care opiniile conservatoare sunt considerate a fi controversate, trebuie să ne asigurăm că avem dreptul de a ne exprima liber”, a declarat artistul, se mai arată în comunicatul de presă al Parler.

„Ieri, cele mai mari companii din lume obișnuiau să cumpere instituții media. Astăzi, noii miliardari vor să pună mâna pe rețelele sociale”, se îngrijorează șeful biroului de tehnologie al RSF, Vincent Berthier.

RSF amintește că fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a lansat propria platformă în februarie 2022, Truth Social, o rețea ale cărei discursuri de lansare sugerau în mod periculos că ar fi o portavoce pentru ideologia fostului președinte al Statelor Unite. Elon Musk, mai subtil, în comparație, decât Ye și Donald Trump, a considerat că Twitter, al cărui posesor ar trebui să devină în curând, avea o problemă de „prejudecată a stângii”.

Sursa citată susține că, în prezent, „nu există nicio modalitate de a ne asigura că acești noi magnați nu își folosesc achizițiile pentru a modela opiniile milioanelor de cetățeni care le solicită rețelele sociale. Dar interesele acestor cetățeni ar trebui să fie pe primul loc, mai degrabă, decât interesele de afaceri sau obiectivele politice ale celor care conduc companiile”.

RSF atenționează că platformele de comunicare, și în special rețelele sociale, „modelează dezbaterea publică, iar din acest motiv ele trebuie să fie neutre din punct de vedere politic, ideologic și religios, chiar dacă sunt proprietate privată”. 

Contactați de RSF pentru a oferi mai multe informații, nici platforma Parler și nici Ye nu au venit cu un răspuns până acum.