Rusia amendează Google cu 373 de milioane de dolari – „pentru încălcări repetate ale conținutului”, susține Roskomnadzor

Sursa foto: Wall-Street

Google, compania Alphabet (GOOGL.O), a fost amendată luni, 18 iulie,  de către un tribunal din Moscova, cu 21,1 miliarde de ruble (373 milioane de dolari) pentru că nu a eliminat, în mod repetat, conținutul pe care Rusia îl consideră ilegal, cum ar fi “știrile false” despre conflictul din Ucraina, a declarat autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Moscova se opune de mult timp distribuirii de către platformele tehnologice străine a conținutului care nu se încadrează în restricțiile sale. Dar disputa  a izbucnit într-o bătălie în toată regula odată cu invazia forțelor sale armate în Ucraina.

YouTube al Alphabet a fost o țintă specială a acestei furii, dar, spre deosebire de Twitter (TWTR.N), Facebook și Instagram ale Meta Platforms (META.O), nu a fost blocat.

Autoritatea de reglementare, Roskomnadzor, a declarat că tribunalul  Tagansky a amendat Google cu 21,1 miliarde de ruble pentru că nu a reușit în mod repetat să restricționeze prompt accesul la materialele interzise, în special, apărute pe YouTube.

Potrivit Roskomnadzor, YouTube nu a șters “falsurile despre desfășurarea operațiunii militare speciale din Ucraina, discreditând forțele armate ale Federației Ruse”.

De asemenea, YouTube ar fi permis conținuturi care promovau opinii extremiste și îndemnuri pentru copii de a participa la proteste neautorizate.

Amenda a fost calculată ca o parte din cifra de afaceri anuală a Google în Rusia. La sfârșitul anului trecut, Google  primise o sancțiune similară de 7,2 miliarde de ruble.