Scene de ceartă ce nu țin de interesul public, redate într-o emisiune despre istoria unei mame a patru copii

Foto: Captură Jurnaltv.md

O ediție a emisiunii „Femeile vorbesc” din 26 noiembrie, difuzată de postul Jurnal TV, relatează istoria unei femei de 27 de ani, care și-a lăsat casa și cei patru copii pentru că soțul ar fi bătut-o. Materialul depășește limitele deontologiei jurnalistice întrucât sunt redate scene în care cei doi soți se ceartă, venind cu detalii ce nu țin de interesul public. 

În cadrul ediției, autoarea emisiunii intervievează femeia care își povestește viața și aduce acuzații la adresa partenerului său. Ulterior, jurnalista realizează un interviu și cu soțul femeii, dar în prezența acesteia. La un moment dat, interviul degenerează într-o ceartă între cei doi soți. Incidentul dintre protagoniști, care durează câteva minute, nu este relevant subiectului în sine și nu reprezintă un mod profesionist de a oferi drept la replică unei persoane vizate de acuzații, cu scopul de a echilibra materialul. Cearta nu varsă lumină asupra cazului și nu clarifică situația pentru telespectatori.

Mediacritica a explicat anterior că interesul public se referă la orice subiect, problemă sau chestiune care afectează societatea în ansamblul său sau care are un impact semnificativ asupra vieții și bunăstării cetățenilor. 

Ghidul de stil cu norme etice îndeamnă jurnaliștii să facă distincție între ce este și ce nu este un subiect de interes public: „Vom considera interes public orice chestiune care afectează viaţa comunităţii. (…) Nu vom scrie despre viaţa privată a unei persoane dacă nu este un subiect de interes public. Vom scrie despre comportamentul în viaţa privată a unei persoane publice binecunoscute, atunci când acest comportament interferează cu activitățile sale publice. Vom scrie despre comportamentul amoral al unei persoane private, dacă acest comportament provoacă probleme de ordin social altor persoane”.

Și Codul deontologic menționează expres că, „în colectarea informației de interes public, jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.