SIS a solicitat blocarea accesului la alte șapte site-uri cu propagandă rusă

Foto: Sis.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea accesului utilizatorilor din Republica Moldova la alte șapte site-uri. Este vorba de șase portaluri de știri din Rusia și un portal de propagandă anti-UE din Moldova. Informația a fost confirmată pentru Zdg.md de Daniela Mînzat, purtătoarea de cuvânt a instituției.

Potrivit sursei, operatorii de telefonie mobilă și Internet din R. Moldova au publicat lista paginilor web care au fost blocate: Nuacum.eu; Ng.ru, Ria.ru, Gazetacrimea.ru, Crimea.gov.ru, Crimea.ria.ru, Crimea24tv.ru. 

Explicam în una din edițiile #PEINȚELES cum are loc blocarea site-urilor de știri. Instituția care monitorizează și emite ordine prin care se solicită blocarea este Serviciul de Informații și Securitate. Dar de blocarea propriu-zisă nu este responsabil SIS. 

Într-un răspuns oficial la o solicitare a portalului Mediacritica, Serviciul de Informații și Securitate preciza că „obligația de blocare a paginilor web incluse de către SIS în lista surselor online care promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională, precum și sursele online care prin mesaje promovate incita la ură, dezordini în masă sau război revine furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice în limita capacităților tehnice”. Instituția care atenționează furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice despre obligația de a implementa ordinele SIS este Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (exemple aici și aici).

După sistarea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, atât televiziunile care aveau licențele suspendate, cât și peste 70 de site-uri blocate în acea perioadă rămân inaccesibile publicului. Cum toate acestea, clone ale unor site-uri blocate continuă să fie accesibile publicului. Într-o analiză pe Mediacritica, explicam că  autoritățile competente ale statului nu au găsit o soluție viabilă pentru a eradica „din fașă” apariția „clonelor” site-urilor blocate pentru că „alterează spațiul informațional”.