Știrile false, propaganda, dezinformarea reprezintă cele mai grave amenințări la adresa securității statului, consideră aproape 28% din respondenții sondajului „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare a Republicii Moldova”, realizat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare în colaborare cu Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research” (CBS-AXA), lansat săptămâna trecută la Chișinău.
După subiecte precum creșterea prețurilor, corupția, criza energetică, războiul din Ucraina, criza economică, inflația, problema știrilor false, propaganda, dezinformarea ocupă un loc important în ceea ce privește riscurile sau amenințările la adresa securității Republicii Moldova.
Pentru 28,6% dintre respondenții sondajului, știrile false, propaganda internă, războiul informațional, dezinformarea sunt cele mai mari preocupări sau amenințări interne la adresa Republicii Moldova sau cetățenilor țării noastre, iar 34,9% consideră știrile false, propaganda externă, războiul informațional, dezinformarea ca fiind cele mai mari preocupări sau amenințări externe la adresa Republicii Moldova sau cetățenilor țării noastre.
Mai mult de o treime din respondenți consideră că rolul de bază al Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este cel de a combate dezinformarea, știrile false, războiul informațional, după lupta cu corupția și protecția secretului de stat.
În același timp, cea mai importantă sursă pentru informarea cu privire la securitatea și apărarea statului rămâne televiziunea (55,4%), urmată de internet și rețele sociale (32%) și site-uri de știri (21,1%).
La întrebarea „În ce măsură vă interesează informațiile ce țin de sistemul de securitate și apărare al țării noastre?”, 29,9% din respondenți au răspuns „foarte mult”, 28,9% – „destul de mult”, 20,9% – „nici mult nici puțin”, 7,9% – „destul de puțin”, iar 10% – „deloc”. Totodată, 36,6% din respondenți susțin că se informează zilnic despre sistemul de securitate și apărare al țării noastre, 24,2% – de câteva ori pe săptămână, 12,9% – de câteva ori pe lună, iar 12,8% – deloc.
Sondajul a fost realizat în perioada 14-28 octombrie în cadrul proiectului „Combaterea dezinformării și dezmințirea știrilor false în Republica Moldova”, cu suportul financiar al Fundației Konrad Adenauer (KAS).
Eșantionul a constituit 1.101 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult.