Sorin Ioniță: „Educația critică și buna guvernare, arme împotriva dezinformării despre UE”

Foto: Captura Podcast cuMINTE

Combaterea dezinformării legate de Uniunea Europeană și promovarea unei bune guvernări sunt măsuri esențiale în fața fluxului de știri false, susține Sorin Ioniță, președinte Expert Forum, invitat la ediția podcastului cuMINTE difuzată în luna octombrie. 

Expertul consideră că soluția-cheie pentru a contracara propaganda, inclusiv pe platforme precum TikTok, este demonstrarea efectivă a unei guvernări oneste și eficiente. „Efectul demonstrativ al calității guvernării și onestității celor de la conducere rămâne cel mai bun răspuns la genul acesta de dezinformare”, afirmă Ioniță.

Întrebat ce politici publice pot fi implementate pentru a combate mai eficient fluxul de informații false, Sorin Ioniță sugerează mai multe măsuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. El atrage atenția asupra nevoii de a analiza și monitoriza constant dezinformarea, un rol important revenind Centrului pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării, care ar trebui să dezvolte instrumente de monitorizare a propagandei și dezinformării. 

„Sper să reușească să facă acest lucru la fel de bine ca scandinavii, de exemplu. În primul rând, trebuie să măsori pentru a înțelege exact care este problema; în al doilea rând, să formulezi niște soluții. Acestea pot fi pe termen scurt (de exemplu, închiderea unor surse sau transparentizarea anumitor informații, pentru ca oamenii să înțeleagă de unde provin), iar soluțiile pe termen lung sunt la fel de importante – investiția în educația critică. Hai să ne uităm la baltici, la scandinavi care au făcut niște centre de monitorizare, de studiu al dezinformării. Iar în Suedia și Finlanda există niște programe extraordinare de crescut reziliența precum traininguri, inclusiv de securitate cibernetică, în administrația publică”, a exemplificat președintele Expert Forum.

Pe termen lung, Sorin Ioniță subliniază importanța educației critice, mai ales pentru tinerii din generația Z, pentru a le dezvolta abilități de evaluare a informațiilor.

„Sunt mulți copii care de la vârste fragede deja au asemenea preocupări și se poate construi pe aceste porniri. Toate acestea vor avea efecte pe termen lung pentru că vor fi niște cetățeni un pic mai informați când vor fi mai mari, vor avea un alt comportament politic”, a mai spus invitatul Podcastului cuMINTE.