Știri cu judecăți de valoare și etichetări în titluri, pe clona Kp.md

În 2023, portalul Kp.md a fost blocat la solicitarea SIS, de rând cu alte zeci de site-uri, pentru că „alterează spațiul informațional al Republicii Moldova”. Echipa KP își continuă însă activitatea pe un site-clonă unde, în continuare, sunt publicate articole cu etichetări în titluri, amestec dintre fapte și opinii, judecăți de valoare, ceea ce contravine normelor deontologice. 

„«Spune-mi, americanule, crezi că puterea stă în bani?»: De ce ambasadorul SUA vizitează universitățile din Moldova, făcând vizite neașteptate” (în org. „Вот ты мне скажи, американец, разве сила в деньгах?”: Зачем посол США окучивает ВУЗы Молдовы, совершая в них внезапные визиты) a titrat clona Md.kp.media pe 14 martie cu referire la vizita în UTA Găgăuzia a ambasadorului SUA în Moldova, Kent D. Logsdon. Materialul în sine este un amestec dintre fapte și opinii și aprecieri subiective în contextul în care, potrivit normelor deontologice, amestecul dintre fapte și opinii este inadmisibil în materialele informative.

Un alt material publicat tot pe 14 martie are următorul titlu: „Ce se va întâmpla cu locuitorii Moldovei pentru un răspuns «greșit» la «referendumul european al lui Sandu»: arestări, amenzi sau deportări?” (în org. Что будет с жителями Молдовы за “неверный” ответ на “еврореферендуме Санду”: задержание, штрафы или депортация?). Știrea face referire doar la o scurtă declarație a lui Valerii Demidețki la audierile publice din Parlamentul Republicii Moldova despre referendumul privind integrarea europeană. Autorul nu a oferit și alte surse care să completeze știrea și nici o informație de context despre inițiativa președintei Maia Sandu de a organiza un referendum la tema parcursului european al țării noastre.

„Unei universități din Moldova i se va lua clădirea: Anterior, Dragalin a pus ochii pe Academia de Științe, acum i s-au pus la suflet clădirile Universității Pedagogice – unde vor fi transferați studenții” (în org. У молдавского вуза заберут здание: Ранее Драгалин положила глаз на Академию наук теперь ей пришлись по душе корпуса Педагогического университета – куда переведут студентов) este un alt material publicat pe 14 martie. Redacția face referire la o adresare a conducerii Universității Pedagogice din Moldova către autoritățile statului, iar în titlu și în corpul știrii autorul a admis judecăți de valoare.

Codul deontologic al jurnalistului prevede o serie de recomandări privind separarea faptelor de opinii: „Jurnalistul își exprimă opiniile pe o bază faptică, pornind de la informații pe care, cu bună credință, le consideră adevărate și care, la necesitate, pot fi verificate. (…) Jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea știrilor. Vom căuta să fim cât mai laconici și mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.