Studiu de caz. Ziua Independenței, reflectată de 12 portaluri de știri: de la deontologie respectată, la spațiu oferit preponderent PSRM și Partidului Șor

Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Acest studiu de caz reprezintă o analiză a știrilor publicate de 12 portaluri informaționale din Republica Moldova în ziua de 27 august 2022, atunci când statul a marcat 31 de ani de la proclamarea Independenței. Cu această ocazie, în localitățile țării a avut loc un șir de evenimente oficiale și culturale. La Chișinău, președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița au participat la manifestările dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova. Demnitarii au depus flori la Monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate” și la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei. Ulterior, au participat la ceremonia de inaugurare a Sărbătorii Naţionale „Ziua Independenței Republicii Moldova”, care a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale. Și reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Tot pe 27 august, Ziua Independenței a fost marcată la Orhei prin evenimente organizate de autoritățile locale și exponenții Partidului Șor. Un concert a avut loc și la Comrat. 

Pe parcursul zilei, politicieni, demnitari, funcționari, reprezentanți ai partidelor politice, ambasadori și șefi de state au adresat mesaje de felicitare.

Perioada monitorizată: 27 august 2022

Subiectul studiului: Știrile despre evenimentele organizate în Republica Moldova și mesajele lansate de oficialități și politicieni cu prilejul marcării Zilei Independenței

Portaluri în vizor: Kp.md, Aif.md, Actualitati.md, A-tv.md, Ntv.md, Unimedia.info, Tv6.md, Trm.md, Tv8.md, Newsmaker.md, Nokta.md și Gagauzinfo.md

Kp.md

Portalul de limbă rusă Komsomolskaia Pravda a reflectat Ziua Independenței în șase materiale, oferind preponderent spațiu mesajelor lansate de exponenții PSRM și cei ai Partidului Șor, preluate integral sau aproape integral de pe site-urile oficiale ale formațiunilor. În mare parte, textele conțin mesaje acuzatoare la adresa actualei guvernări, fără oferirea dreptului la replică.

În primele două din șirul celor șase, Kp.md preia declarațiile exponenților PSRM care transmit cetățenilor mesaje de felicitare cu ocazia celor 31 de ani de independență a Republicii Moldova. În prima, portalul a preluat aproape integral declarația lui Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, publicată pe site-ul PSRM, Socialistii.md. În cea de-a doua, Kp.md a preluat mesajul integral a lui Igor Dodon, președinte de onoare al PSRM, prezentat drept cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova, de pe pagina de Facebook a acestuia. Ambii politicieni fac insinuări la adresa partidelor și/sau autorităților care promovează integrarea europeană sau acuză guvernarea. Vlad Batrîncea: „Iar politicienii noștri să se gândească mai puțin la proiectele de integrare externă și mai mult la țara sa și la propriul popor” (orig., «И чтобы наши политики меньше думали о внешних интеграционных проектах, и больше – о своей стране и её народе»). Igor Dodon: „(…) guvernarea-marionetă PAS face tot posibilul să cedeze țara definitiv intereselor străine, atât politic, cât și economic, militar, apoi teritorial” (orig., «(…) марионеточная власть ПДС делает всё возможное, чтобы окончательно подчинить страну иностранным интересам, как политически, так и экономически, с военной точки зрения, а после – и территориально»). Kp.md nu echilibrează textele prin oferirea dreptului la replică sau prin folosirea fragmentelor din discursurile reprezentanților guvernării. 

O altă știre scoate în evidență faptul că fracțiunea parlamentară a PSRM a depus flori cu ocazia Zilei Independenței, recurgându-se la amestec dintre fapte și opinii și o insinuare: „Și mai ales – în componență deplină, deputații nu au plecat nicăieri în vacanță, au rămas în țară” («Причем – в полном составе, народные избранники никуда не уехали на отдых, остались в стране»). Kp.md subliniază în context că exponenții PSRM au menționat faptul că vor depune „toate eforturile pentru ca următoarea aniversare a Independenței să nu fie umbrită de astfel de dificultăți și ca istoria ulterioară a țării să cunoască doar pagini glorioase”.

Kp.md oferă spațiu masiv discursurilor reprezentanților PSRM și într-un material cu un titlu în care faptele sunt amestecate cu opinii: „Moldova a ajuns la aniversarea Independenței într-o stare de haos și lipsă de perspective” («Молдова подошла к годовщине независимости в состоянии хаоса и отсутствия перспектив»). În prima parte a acestui text, portalul preia integral mesajul de felicitare al PSRM, publicat pe site-ul formațiunii; continuă cu mesajele integrale ale lui Vlad Batrîncea și Igor Dodon, publicate de Kp.md mai devreme, în aceeași zi; inserează mesajul Olgăi Cebotari, fostă vicepremieră pentru Reintegrare, membră a Comitetului Executiv al PSRM, la fel preluat de pe site-ul socialiștilor. În aceste discursuri, reprezentanții PSRM subliniază situația gravă în care, potrivit lor, se află Republica Moldova, lansând acuzații la adresa actualei guvernări. La finalul materialului, portalul le citează, într-o proporție mai mică, pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, și prim-ministra Natalia Gavrilița, preluând câte două pasaje din mesajele de felicitare ale fiecăreia.

Tot pe 27 august, portalul publică un text preluat de pe site-ul Partidului Șor, cu discursul președintelui formațiunii, Ilan Șor, cu un titlu acuzator – „Un popor condamnat de guvernare la foame și sărăcie nu poate fi independent!”. În material sunt aduse învinuiri actualei conduceri a Republicii Moldova. În aceeași zi, Kp.md a preluat integral și un comunicat al Partidului Șor despre evenimentele organizate de reprezentanții formațiunii la Orhei, „cel mai frumos oraș din țară” – „Ziua Independenței, marcată cu fast, printr-un marș, muzică și voie bună, la Orhei”. Kp.md nu marchează acest text ca fiind unul publicitar, publicându-l la rubrica „Societate”. De asemenea, site-ul nu face trimitere cu link activ la sursa primară a informației, creându-se impresia că redacția este autoarea acestuia, fapt care contravine normelor deontologice profesionale. În comunicat sunt citați deputați ai partidului, reprezentanți ai administrației locale, precum și Ilan Șor. Și în acest material, politicianul lansează acuzații la adresa actualei guvernări: „(…) sub conducerea Maiei Sandu, Republica Moldova s-a transformat în cerșetoarea Europei. Am ajuns să stăm cu mâna întinsă și să cerșim milă de la străini”. În niciunul din cele două texte, redacția nu a oferit drept la replică la acuzațiile președintelui Partidului Șor. 

Kp.md a omis alte acțiuni și activități legate de Ziua Independenței, cum ar fi depunerea de flori la monumentul „Maica îndurerată” și la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de către conducerea Republicii Moldova, festivitatea de inaugurare a Zilei Independenței, defilarea fanfarelor militare sau concertul dedicat acestei sărbători, desfășurat în centrul Capitalei. 

Aif.md 

Argumenti i Faktî, portal de limbă rusă, a publicat pe 27 august cinci materiale ce țin de marcarea Zilei Independenței, oferind preponderent spațiu mesajelor și acțiunilor PSRM. În unul dintre cele cinci articole, Aif.md anunța că socialiștii au felicitat cetățenii cu ocazia sărbătorii și au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În același text, site-ul citează felicitarea formațiunii adresată cetățenilor, selectând pasaje acuzatoare la adresa guvernării: „Guvernarea moldovenească, incompetentă și dependentă de forțele externe, a adus Republica Moldova într-o criză social-economică, energetică și politică. Conducerea țării acționează în baza ambițiilor personale, a intereselor proprii, fiindu-i străine interesele statului și ale poporului” («Некомпетентная и зависимая от внешних сил молдавская власть довела Республику Молдова до социально-экономического, энергетического и политического кризиса. Руководство страны действует на основе личных амбиций, корыстных интересов, а не интересов государства и народа»). Această afirmație nu este echilibrată cu vreo declarație sau reacție a actualei conduceri a Republicii Moldova. Portalul a mai selectat pasajul în care PSRM își asumă rolul de salvator național: „Partidul Socialiștilor va depune toate eforturile astfel încât următoarea aniversare a Independenței să nu fie umbrită de asemenea probleme grave, iar istoria ulterioară a țării noastre să cunoască doar pagini de glorie” («Партия социалистов приложит все усилия для того, чтобы следующая годовщина независимости не была омрачена такими трудностями, а дальнейшая история нашей страны знала только славные страницы»). Mesajul PSRM este urmat de citatele deputaților socialiști Vlad Batrîncea, Grigore Novac și Adela Răileanu. 

Într-un alt material, Aif.md publică integral adresarea cu ocazia Zilei Independenței a lui Igor Dodon către cetățeni și, la fel ca Kp.md, îl prezintă în calitate de al cincilea președinte al Republicii Moldova. Nici Aif.md nu echilibrează textul prin oferirea dreptului la replică reprezentanților guvernării la acuzațiile lansate de Igor Dodon.

 

Într-un text separat, Aif.md le citează și pe președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița, precum și pe președintele Parlamentului, Igor Grosu. Portalul a preluat pasaje din adresările oficialităților către cetățeni, lansate cu ocazia Zilei Independenței. Pe fundalul inflației, Aif.md a publicat o știre folosind un fragment din discursul Maiei Sandu rostit la inaugurarea ceremoniei cu ocazia Zilei Independenței în care șefa statului a răspuns la întrebarea „La ce vă servește libertatea și democrația, dacă prețurile cresc și e mai greu de trăit?”. Aif.md a intitulat materialul „«În schimb avem libertate și demnitate!»: Sandu a răspuns oamenilor nemulțumiți de creșterea prețurilor” («“Зато у нас есть свобода и достоинство!”: Санду ответила недовольным подорожаниями людям»)

În aceeași zi, Aif.md a publicat un text scurt, din trei propoziții, subliniind faptul că în Piața Marii Adunări Naționale a fost văzut fluturând un steag al României pe care l-ar fi adus un cetățean. „În afară de aceasta, a fost desfășurat steagul Uniunii Europene, dar deja la inițiativa autorităților” («Кроме того, был развёрнут флаг Европейского союза – уже по инициативе властей»), subliniază Aif.md, fără a oferi informații de context.

Actualitati.md 

Actualitati.md, un alt portal de limbă rusă, a publicat pe 27 august trei materiale, toate vizând PSRM și exponenții acestui partid. Ca Aif.md și Kp.md, și Actualitati.md a preluat integral declarația Partidului Socialiștilor, publicată pe Socialistii.md, în care PSRM se poziționează în calitate de salvator național și în care sunt lansate acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova, fără a echilibra textul cu poziția reprezentanților guvernării.  

La fel, Actualitati.md preia integral mesajul lui Vlad Batrîncea și pe cel al lui Igor Dodon, fără a oferi spațiu în materialele portalului exponenților conducerii statului. 

Portalul a omis alte acțiuni și activități legate de Ziua Independenței.

A-tv.md

A-tv.md, site-ul televiziunii Accent TV, care publică materiale atât în limba română, cât și în limba rusă, nu a publicat niciun material pe 27 august. Cu referire la Ziua Independenței, portalul a publicat o singură știre pe 29 august și informează despre faptul că „mai mulți deputați ai Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor, în frunte cu secretarul executiv, Vlad Batrîncea, consilieri municipali PSRM, activiști ai Gărzii Tinere, au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală cu ocazia aniversării a 31-a de la proclamarea independenței țării”, făcându-se trimitere la un comunicat de pe Socialistii.md. A-tv.md îl citează pe Vlad Batrîncea care se referă la „politica iresponsabilă a guvernării incompetente” și poziționează PSRM în calitate de salvator național – „Iată de ce obiectivul de bază al Partidului Socialiștilor este lupta consecventă pentru menținerea și fortificarea statalității moldovenești”. 

Ntv.md

Nici Ntv.md, site-ul televiziunii NTV Moldova, cu conținut în română și rusă, nu a publicat materiale pe 27 august. Singura știre cu referire la Ziua Independenței a apărut pe 26 august și prezintă programul manifestărilor din următoarea zi, făcându-se trimitere la un comunicat de presă al Guvernului. Materialul nu conține încălcări deontologice. 

Unimedia.info 

Unimedia.info a publicat pe parcursul zilei de 27 august mai multe transmisiuni live și materiale video de la depunerile de flori și evenimentele festive la cea de-a 31-a aniversare a Zilei Independenței. Portalul a realizat două știri din discursul ținut de Maia Sandu pe scena din Piața Marii Adunări Naționale. „Președinta Maia Sandu susține că, în pofida inflației record din acest an, scumpirilor la majoritatea produselor și serviciilor, moldovenii au cu ce se mândri de Ziua Independenței”, observă jurnaliștii în unul din materiale. Într-un alt articol, redacția transmite materialul video realizat de Președinție și distribuit pe rețelele sociale, în care mai mulți cetățeni spun ce înseamnă pentru ei Moldova, dar fără a menționa sursa video-ului. 

Alte știri dintre cele 15 publicate de Unimedia.info la subiectul monitorizat vizează declarațiile șefilor de Guvern și Parlament, mesajele de felicitare ale ambasadorilor SUA și UE la Chișinău și cel al președintelui României, Klaus Iohannis. În mare parte, ei subliniază importanța avansării țării în procesul de integrare în Uniunea Europeană, prin obținerea statutului de țară candidată la UE, și menționează contextul geopolitic din regiune, marcat de războiul din Ucraina. 

Pe de altă parte, Unimedia.info a oferit spațiu și unor declarații critice lansate bunăoară de socialistul Igor Dodon sau de fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari. „Avem o guvernare proeuropeană, dar cu mulți demnitari aroganți și incompetenți, care, apropo, nu știu unde erau pe 27 august 2018. Multe reforme necesare, mai ales cele legate de descentralizare și economie, sunt puse pe pauză. Multe scheme criminale au rămas în vigoare, în special cele legate de transnistria. Continuă off-shor-izarea Moldovei”, enumeră Slusari în postarea publicată pe Facebook. Și Igor Dodon aduce critici la adresa partidului de guvernământ: „Guvernarea-marionetă PAS face tot posibilul să cedeze țara definitiv intereselor străine, atât politic, cât și economic, militar, apoi teritorial”. Jurnaliștii nu au trecut cu vederea nici mesajul lansat de Ilan Șor, titrând din discurs: „Un popor condamnat de guvernare la foame și sărăcie nu poate fi independent”. Toate cele trei știri sunt dezechilibrate. Încă un material scurt vizează postarea la subiect a primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban: „Cât caracter, atâta țară. (…) Am reușit în vremuri mult mai dificile. Împreună, uniți, vom putea face și mai multe”. 

Și Unimedia.info a publicat integral comunicatul Partidului Șor despre „Ziua Independenței, marcată cu fast, printr-un marș, muzică și voie bună, la Orhei. Toată lumea este invitată să spună: Moldova, te iubesc!”. „Cu această ocazie, în centrul municipiului Orhei, dar și în cel mai mare parc de distracții din țară – OrheiLand sunt organizate mai multe evenimente care fac deliciul publicului. Pe lângă muzică și voie bună, locuitorii și oaspeții orașului se pot delecta cu bucate gratuite, pot vizita târgul meșterilor populari și asista la un concert de zile mari”, se spune, printre altele, în articol. Ca și în cazul altor site-uri menționate mai sus, textul nu este marcat drept publicitate plătită, iar platforma nu face trimitere cu link activ la sursa primară a informației, creându-se impresia că redacția este autoarea acestuia, fapt care contravine normelor deontologice profesionale. 

Tv6.md

Patru din cele șapte materiale publicate la subiectul monitorizat pe portalul postului TV6, afiliat politicianului condamnat penal Ilan Șor, se referă la felul în care Independența a fost sărbătorită la Orhei, inclusiv prin două transmisiuni live ale concertului „extraordinar, cu invitați de excepție” la OrheiLand și ale „marșului pe ritmuri de fanfară, muzică și voie bună”. O știre include mesajele lansate de funcționari de la Orhei și deputați ai Partidului Șor. Primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, este citat cu afirmații acuzatoare: „Din păcate, la cei 31 de ani de independență, trăim într-un stat unde nu există libertatea cuvântului. De asemenea, libertatea partidelor din opoziție este în pericol. Colegii noștri sunt persecutați pe criterii politice. Este un păcat al neamului nostru”. În aceeași știre este citat Ilan Șor, cu un mesaj „emoționant”, potrivit TV6 (amestec dintre fapte și opinii). El aduce acuzații directe la adresa șefei statului, dar și a guvernării la general, iar dreptul la replică lipsește. Șor: „… sub conducerea Maiei Sandu, Republica Moldova s-a transformat în cerșetoarea Europei. Am ajuns să stăm cu mâna întinsă și să cerșim milă de la străini. Și să arătăm jalnic. (…) Pentru că guvernarea închide cu bună știință fabricile locale, falimentează producătorii autohtoni, ca să favorizeze importurile din străinătate. Să ne facă dependenți inclusiv de mâncare”.

Alte două materiale, care reprezintă un copy-paste fidel al comunicatelor de presă publicate pe site-ul oficial al Partidului Șor, anunță despre celebrarea „cu fast, timp de două zile consecutiv, la Orhei, cel mai frumos oraș din țară” și despre „surpriza culinară” pregătită locuitorilor urbei – „5.000 de porții de cârnăciori au fost împărțiți gratuit oamenilor, astfel încât aceștia să poată trăi din plin spiritul de sărbătoare”. Și în acest caz, materialele nu sunt marcate drept publicitate plătită. Preluarea integrală a comunicatelor unei formațiuni politice și prezentarea lor drept știri ale redacției trădează politica editorială neechidistantă a instituției media și induce în eroare consumatorii de informație. 

Spre deosebire de mai multe portaluri de știri care au informat pe larg despre evenimentele oficiale din centrul Chișinăului, mesajele autorităților centrale, ale politicienilor și diplomaților, Tv6.md s-a limitat la difuzarea unei transmisiuni live de la depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, însoțit de o singură remarcă: „Actuali și foști demnitari de stat au depus, în această dimineață, flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la cea de-a 31-a aniversare a Zilei Independenței Republicii Moldova”. În schimb, site-ul a dedicat o știre extinsă mesajului transmis de Ilan Șor, cu titlul acuzator similar celui folosit de alte portaluri informative menționate mai sus. În declarația sa, liderul Partidului Șor este critic la adresa autorităților de la Chișinău și afirmă că „actuala guvernare i-a condamnat pe moldoveni la sărăcie și foame, iar un popor flămând și înghețat nu poate fi independent, pentru că poate fi foarte ușor manevrat și manipulat. Nu asta e soarta pe care o vreau pentru cetățenii moldoveni și pentru Republica Moldova. De aceea, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca țara noastră să fie cu adevărat prosperă și independentă”, poziționându-se în calitate de salvator național. Textul, care abundă în acuzații, nu este echilibrat cu opinii alternative. 

Trm.md

Și postul public de televiziune Moldova 1 și-a informat cititorii, pe site-ul instituției, despre mesajele de felicitare transmise cu ocazia Zilei Independenței de un șir de politicieni și diplomați, în mare parte în știri scurte (11 în total). Este vorba de șefii Președinției, Parlamentului și Guvernului; ministrul de Externe, Nicu Popescu; șeful Delegaţiei UE și ambasadorul SUA; președintele și premierul României; secretarul american de stat, Antony Blinken. În știrea despre „Republica Moldova la 31 de ani de independenţă, în viziunea politicienilor”, jurnaliștii citează pe scurt și câțiva deputați din partidele politice parlamentare, inclusiv pe Vlad Batrîncea, exponentul principalei formațiuni de opoziție: „Republica Moldova este o unealtă în luptele mari geopolitice. Republica Moldova trebuie să devină insula stabilităţilor a unei ţări neutre şi prospere. Republica Moldova trebuie să realizeze politici în interesul statului”. Echipa Trm.md a mai dedicat știri separate ca să reamintească despre evenimentele istorice de acum 31 de ani, să explice semnificația simbolurilor de stat și să vorbească despre comemorarea eroilor Independenței la Cimitirul Central din Capitală. Jurnaliștii nu au comis abateri în materialele informative analizate. 

Tv8.md

Portalul postului de televiziune TV8 a publicat 13 știri ce țin direct sau indirect de subiectul Independenței Republicii Moldova: de la agenda evenimentelor planificate pe 27 august în Chișinău și faptul că circulația transportului public a fost modificată, la mesajele transmise de  mai mulți politicieni și comentariile cetățenilor pe marginea semnificației acestei zile. Patru dintre știri o vizează pe Maia Sandu. Jurnaliștii informează bunăoară că șefa statului „a felicitat țara într-un mod inedit” cu referire la spotul video distribuit de Președinție, recurgând astfel la amestec dintre fapte și opinii, ce nu-și are locul într-un material informativ; că „Maia Sandu a fost înconjurată de cetățeni în PMAN: Oamenii s-au fotografiat împreună cu președinta” sau că aceasta a încheiat Ziua Independenței la Ungheni, marcând astfel 560 de ani de la prima atestare documentară a localității. Toate articolele sunt însoțite de galerii foto. Redacția, de asemenea, a scris despre discursul Maiei Sandu din Piața Marii Adunări Naționale, de rând cu cele ale lui Igor Grosu și Nataliei Gavrilița. Alte trei reportaje conțin voxuri ale cetățenilor. „Înglodați în probleme, mulți ne-au spus că se simt, mai mult, dependenți”, concluzionează printre altele jurnaliștii. Într-o altă știre, TV8 remarcă faptul că sărbătoarea Zilei Independenței este „mai modestă în acest an”, recurgând la amestec dintre fapte și opinii: „Dacă anul trecut, această zi a fost marcată cu paradă militară și a adunat patru șefi de stat pe o scenă, în Piața Marii Adunări Naționale, anul acesta curioșii veniți de dimineață, în centrul Capitalei, au urmărit doar discursul Maiei Sandu și o defilare de fanfare”. 

Newsmaker.md

Newsmaker.md, portal de limbă rusă, dar și cu versiune în limba română, a publicat pe 27 august circa 15 materiale informative cu referire la evenimentele privind Ziua Independenței. Site-ul a distribuit o galerie foto, transmisiuni live din centrul Capitalei, istorii de succes ale unor oameni de afaceri. Newsmaker.md a mai publicat materiale în care a citat adresările Maiei Sandu, Nataliei Gavrilița, Igor Grosu, dar și mesajele de felicitare transmise de ambasadori și oficialități străine. Într-un material separat, portalul a adunat mai multe declarații lansate de politicieni din Republica Moldova: PSRM; președintele Partidului Șor, Ilan Șor; fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon; liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc; deputatul PAS Dumitru Alaiba. La fel, Newsmaker.md a publicat un material extins privind evenimente importante care au marcat Republica Moldova de la proclamarea Independenței. În materialele analizate nu au fost observate  abateri de la normele deontologiei profesionale. 

Nokta.md

Portalul informațional de limbă rusă Nokta.md, cu sediul redacțional la Comrat, a publicat pe parcursul zilei de 27 august opt știri la subiectul vizat și a transmis în regim live ceremonia oficială din centrul Capitalei dedicată Zilei Independenței. Una dintre știri informează despre felicitările Irinei Vlah, bașcana Găgăuziei, adresate cetățenilor cu prilejul sărbătorii, publicate pe pagina sa de Facebook. Jurnaliștii accentuează că urarea despre „lideri înțelepți” vine „în contextul unui recent scandal cu autoritățile centrale”. Totodată, redacția a mai informat despre discursul președintei Maia Sandu din Piața Marii Adunări Naționale, cel al președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și al prim-ministrei Natalia Gavrilița; despre faptul că Republica Moldova a fost felicitată de șeful statului român, Klaus Iohannis, și ambasadorul american la Chișinău, Kent Logsdon; precum și despre faptul că circulația transportului public a fost sistată în centrul Chișinăului în legătură cu evenimentele planificate. O altă știre conține materialul video realizat de Președinție, în care mai mulți cetățeni spun ce înseamnă pentru ei Independența. În niciunul dintre materialele publicate de Nokta.md nu au fost identificate abateri de la normele deontologice. 

Gagauzinfo.md

Și site-ul Gagauzinfo.md a transmis pe 27 august urările Irinei Vlah. O altă știre anunță despre concertul organizat la Comrat cu prilejul marcării Zilei Independenței și include o galerie foto. Jurnaliștii nu au încălcat deontologia profesională. 

CONCLUZII:

Toate portalurile monitorizate au publicat știri despre evenimentele organizate în Republica Moldova și mesajele lansate de oficialități și politicieni cu prilejul marcării Zilei Independenței. Zece instituții media au publicat articole în aceeași zi, iar alte două site-uri au reflectat subiectul tangențial și succint, cu o zi înainte sau după data propriu-zisă. 

  • Aproape jumătate dintre site-urile de știri monitorizate au reflectat dezechilibrat evenimentele ce au vizat Ziua Independenței, oferind preponderent spațiu mesajelor lansate de exponenții PSRM și/sau cei ai Partidului Șor (Kp.md, Aif.md, Actualitati.md, A-tv.md, Tv6.md). Ntv.md nu a reflectat evenimentele din data de 27 august, în timp ce Gagauzinfo.md s-a limitat la reflectarea subiectului doar la nivel local. Celelalte portaluri monitorizate (Tv8.md, Newsmaker.md, Nokta.md, Unimedia.info și Trm.md) au abordat pe larg subiectul, în mare parte echilibrat din perspectiva surselor. 
  • În mai multe știri ale unor site-uri vizate au fost identificate câteva abateri deontologice: amestecul dintre fapte și opinii, lipsa dreptului la replică a părții vizate în cazul lansării unor acuzații, omisiunea parțială de către redacție a unor evenimente. 
  • Jumătate dintre portalurile monitorizate au preluat fidel comunicate ale PSRM și/sau ale Partidului Șor (Kp.md, Aif.md, Actualitati.md, A-tv.md, Tv6.md, Unimedia.info), în unele cazuri fără a face trimitere la sursa primară a informației. Preluarea integrală a comunicatelor de presă ale unei formațiuni politice generează suspiciuni cu privire la independența instituției media. Mai mult, Codul deontologic al jurnalistului, la capitolul comunicării comerciale și politice, indică drept obligatorie „separarea clară a produselor jurnalistice de publicitatea comercială, de subiectele realizate în scop publicitar, de publicitatea politică (electorală). Publicitatea comercială, subiectele realizate în scop publicitar, publicitatea politică (electorală) trebuie marcate distinct și prezentate astfel încât să nu poată fi confundate cu produsele jurnalistice”.

Anastasia Nani

Victoria Dodon