TikTok a dezvăluit o rețea de dezinformare rusească destinată utilizatorilor europeni de Internet

Foto: Reuters

Compania chineză TikTok Inc. a identificat o rețea de dezinformare din Rusia, ce a răspândit propagandă de război despre Ucraina către mai mult de 100.000 de utilizatori europeni vara trecută. Concluzia se relevă într-un raport al companiei, din 9 februarie, cu referire la lupta împotriva dezinformării, impusă de Comisia Europeană.

Potrivit datelor, rețeaua a funcționat în Rusia, dar ținta principală au fost internauții din Germania, Italia și Marea Britanie, scrie Bloomberg. Conturile incluse în rețea s-au mascat ca fiind utilizatori europeni și au distribuit conținut în germană, italiană și engleză. Adesea, programele de sinteză a vorbirii au fost folosite în aceste scopuri, notează raportul. În total, au fost blocate circa 1.700 de conturi, care aveau peste 133.000 de abonați.

Nu este clar dacă rețeaua era legată sau nu de guvernul rus. Dezvăluirile au fost făcute într-un raport depus în cadrul Codului de Practică al UE privind Dezinformarea, un angajament voluntar al platformelor online de a lupta împotriva dezinformării online.

„Nu permitem activități ce ar putea submina integritatea platformei noastre sau autenticitatea utilizatorilor noștri”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, citat de Bloomberg. „Faptul că aceste rețele și conturile aferente au fost identificate și eliminate rapid este o dovadă a resurselor considerabile pe care le-am investit în protejarea comunității noastre”.

Uniunea Europeană va lansa o nouă platformă pentru a contracara campaniile de dezinformare rusești și chineze pe fondul creșterii preocupărilor în acest sens, scrie Unian.net cu referire la Politico

Un așa-numit Centru de analiză și partajare a informațiilor din cadrul serviciilor externe ale UE — Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) — va căuta să urmărească manipularea informațiilor de către actorii străini și să se coordoneze cu cele 27 de țări ale UE și cu comunitatea mai largă a ONG-urilor.

„Trebuie să înțelegem cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare pentru a identifica actorii manipulării”, a spus Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Borrell a avertizat, de asemenea, despre un „nou val” de dezinformare prin imagini, videoclipuri și site-uri web false, care se prezintă drept instituții media și care se răspândesc „de cinci ori mai rapid decât viteza luminii” prin rețelele sociale și serviciile de mesagerie.