Totalurile Media Radar după runda de evaluare din martie 2025: „Anumite site-uri au continuat să facă partizanat politic”. Rezultatele clasamentului

Foto: Colaj Mediacritica

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a actualizat în această săptămână, pe platforma Media Radar, gradul de credibilitate a 40 de portaluri de știri din Republica Moldova. Monitorizarea a constat în evaluarea surselor media, iar pentru punctajul final a contat inclusiv faptul dacă redacțiile respectă normele etice profesionale, pe care și le-au asumat odată cu semnarea Codului deontologic al jurnalistului. Rezultatele au fost anunțate în patru etape, între 10-13 martie.

Cele 40 de site-uri de știri monitorizate de experții-evaluatori ai CJI sunt:  Ziua.md, Ziarulnational.md, Nordinfo.md, Md.kp.media, Noi.md, Nordnews.md, Tvn.md, N4.mdOficial.md, Stiri.md,  Unimedia.info, Agora.md, Gagauzinfo.md, Jurnal.md, Deschide.md, Moldova1.md, Protv.md, Telegraph.md, Newsmaker.md, Grt.md, Nokta.md, Ziar.md, Radiochișinău.md, Paranteze.md, Omniapres.md, Info1.md, Esp.md, Evedomosti.md, Sinteza.org, Zdg.md, Tv8.md, Ipn.md, Tribuna.md, Democracy.md, Realitatea.md, Infotag.md, Voceabasarabiei.md, Breakingnews.md, Canal5.md și  Stiripesurse.md, care a fost evaluat pentru prima dată. 

În urma acestei runde de evaluare a platformelor informaționale, portalul Nokta.md ocupă prima poziție în topul instituțiilor media online cu cele mai mari grade de credibilitate. Site-ul este urmat de Agora.md, Moldova1.md, Zdg.md, Newsmaker.md și Ipn.md. De cealaltă parte, siteurile Paranteze.md, Breakingnews.md și Md.kp.media au obținut cele mai mici scoruri. 

„Rezultatele acestei runde de monitorizare relevă tendințe similare cu cele înregistrate în perioadele precedente. Multe portaluri de știri s-au limitat la preluarea și distribuirea integrală a comunicatelor oficiale ale instituțiilor statului sau ale partidelor politice, fără a dezvolta subiectele sau a oferi detalii suplimentare care i-ar ajuta pe cititori să înțeleagă mai bine informațiile. Iar această abordare afectează calitatea materialelor jurnalistice, limitând diversitatea surselor, dar și echilibrul acestora, în special când știrile conțin acuzații la adresa diverșilor actori”, explică Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI. 

Potrivit ei, „anumite site-uri au continuat să facă partizanat politic, promovând politicieni sau actori cu interese în sfera politică. Aceste constatări subliniază o dată în plus importanța transparenței și respectării normelor deontologice jurnalistice, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, pentru a asigura informarea corectă și echilibrată a publicului”.

Pentru determinarea scorurilor atribuite fiecărei surse au fost evaluate eșantioane de știri din domeniile politic, social și economic, publicate în luna februarie. Portalurile au fost evaluate în baza mai multor criterii, conform metodologiei de monitorizare: afișarea datelor de identificare pe site și a declarației privind politica editorială; respectarea normelor profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea navigării pe site.

Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

Din octombrie 2020, Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova monitorizează la fiecare jumătate de an zeci de portaluri informaționale din Republica Moldova. Organizația încurajează cetățenii să acceseze platforma Media Radar ca să se orienteze mai ușor în peisajul complex al știrilor online și să identifice sursele de informare în care pot avea încredere. 

Această rundă de monitorizare a avut loc în cadrul proiectului „Avansarea Alfabetizării Informaționale și Media în Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul IMS.