UE prelungește termenul sancțiunilor împotriva atacurilor cibernetice care amenință statele membre

Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească până în 2025 regimul măsurilor restrictive împotriva atacurilor cibernetice care amenință UE și statele sale membre, anunță instituția într-un comunicat.

Potrivit sursei oficiale, acest cadru permite UE să impună măsuri restrictive specifice persoanelor sau entităților implicate în atacuri cibernetice care au un impact semnificativ și constituie o amenințare externă la adresa UE sau a statelor sale membre.

„În prezent, sancțiunile se aplică în cazul a opt persoane și patru entități și includ înghețarea activelor și o interdicție de călătorie. În plus, persoanelor și entităților din UE le este interzis să pună fonduri la dispoziția celor care figurează pe listă. Aceste liste individuale vor continua să fie revizuite la fiecare 12 luni. Decizia de a prelungi măsurile restrictive cu trei ani arată angajamentul ferm al UE de a-și spori reziliența și capacitatea de a preveni, descuraja și răspunde la amenințările cibernetice și la activitățile cibernetice rău intenționate, pentru a proteja securitatea și interesele europene”, se arată în comunicat.

UE a stabilit în iunie 2017 un cadru pentru un răspuns diplomatic comun al Uniunii la activitățile cibernetice rău intenționate, care îi permite să utilizeze toate măsurile politicii externe și de securitate comune (PESC), inclusiv măsuri restrictive, pentru a preveni și descuraja activitățile cibernetice rău intenționate care vizează integritatea și securitatea UE și a statelor sale membre.

„UE își menține angajamentul față de un spațiu cibernetic global deschis, stabil, pașnic și sigur și, prin urmare, reiterează necesitatea de a consolida cooperarea internațională pentru a promova ordinea bazată pe norme în acest domeniu” menționează sursa. Aceste măsuri restrictive din cadrul UE au fost instituite în luna mai 2019.