Ukraine Crisis Media Center explică felul în care lucrează propaganda rusă pe Telegram

Captură foto: https://uacrisis.org/

Telegram, platformă devenită tot mai populară pentru distribuirea informației în Ucraina, atât de către autoritățile ucrainene, cât și de către mass-media, rămâne o aplicație care nu deține mecanisme de moderare a conținuturilor și de verificare a faptelor. În context, analiștii de la Hybrid Warfare al Ukraine Crisis Media Center explică cetățenilor cum funcționează dezinformarea rusă pe Telegram

Potrivit sursei, un număr mare de canale de Telegram care răspândesc dezinformare rusă se prezintă ca fiind ucrainene, doar că acestea rareori promovează o poziție prorusă fățișă, înțelegând nepopularitatea acesteia. De cele mai multe ori, dezinformarea rusă care vizează ucrainenii este antioccidentală”. 

De asemenea, se menționează că canalele anonime de pe Telegram „încearcă să pună pe picior de egalitate guvernul ucrainean și cel rus, să prezinte guvernul de la Kiev ca fiind cinic, iar războiul drept unul benefic. Aceste canale portretizează Ucraina ca pe un obiect folosit de SUA și Rusia pentru propriile scopuri, iar pe ucraineni ca fiind incapabili să schimbe ceva”.

Analiștii de la Ukraine Crisis Media Center mai spun că conturile anonime de pe Telegram folosesc în mod activ boții în calitate de abonați, pentru a pretinde că sunt o sursă de informații legitimă și respectabilă. În plus, acestea funcționează de multe ori ca o rețea, distribuind postările una de la alta și uneori fac trimitere la surse rusești, “normalizându-le” în spațiul informațional ucrainean.