O anchetă jurnalistică a unității de investigații ruse a Radio Europa Liberă arată cum instituțiile care se ocupă cu cenzura în Rusia monitorizează comunicațiile electronice și cum agențiile guvernamentale restricționează ceea ce citesc sau privesc cetățenii ruși. În toată această schemă, rolul-cheie l-ar juca Centrul principal de frecvențe radio (GRFC), din cadrul agenției guvernamentale federale Roskomnadzor, responsabilă de supravegherea Internetului rusesc.
Potrivit anchetei jurnaliștilor proiectului „Sistema” al Current Time și Radio Europa Liberă, în noiembrie 2022, grupul de hackeri „Cyberpartisans” din Belarus a spart una dintre structurile agenției guvernamentale federale Roskomnadzor – Centrul principal de frecvențe radio (GRFC). Hackerii au transmis jurnaliștilor o arhivă de documente și scrisori descărcate de pe serverele centrului, care demonstrează cum întreprinderea, puțin cunoscută public, joacă un rol-cheie în supravegherea totală de stat a rușilor pe Internet, cenzurează mass-media independentă, compune și trimite denunțuri către Ministerul Justiției despre potențialii „agenți străini”, scrie Currenttime.tv.
Angajații GRFC colectau „falsuri” despre armata rusă pe rețelele sociale (inclusiv în teritoriile ocupate), îl „ajuta” pe Yandex să elimine informații despre crimele armatei ruse din Ucraina, „antrenau rețele neuronale pentru a căuta insulte și caricaturi” împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Pentru a simplifica supravegherea cetățenilor, centrul din cadrul Roskomnadzor a înființat un sistem de mesagerie internă numit „Biroul Operațional Interactiv”. Sistemul a conectat monitorizarea efectuată de centru cu cele mai importante agenții de securitate și de aplicare a legii din Rusia: Biroul Procurorului General, Serviciul Federal de Securitate, Serviciul Federal de Protecție, Garda Națională și Ministerul de Interne, oferind așadar informații în direct despre posibilele încălcări ale legii, se arată în investigație.
De la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, Kremlinul a depus eforturi constante pentru a cenzura știrile și informațiile publicate pe domeniile online rusești. La câteva zile după ce a început asaltul, Putin a semnat o lege care incriminează difuzarea deliberată a tot ceea ce guvernul consideră a fi informații false despre război sau despre armata rusă, precizează biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă.
Investigația jurnaliștilor de la „Sistema” arată că, de la invazia Rusiei în Ucraina, peste 11.800 de știri, postări și alte materiale online care conțin „relatări referitoare la pierderile masive ale forțelor armate rusești în efective și echipamente, la capitulări în masă, precum și la atacuri asupra instalațiilor civile, a infrastructurii și la uciderea de civili” au fost eliminate de pe principalele motoare de căutare din Rusia – Yandex și Mail.ru. În plus, Roskomnazdor a blocat site-urile a cel puțin 95 de organizații media de limbă rusă.
Yandex nu a reacționat la întrebările adresate de autorii anchetei. Ca răspuns la o întrebare anterioară referitoare la faptul că firma își ajusta algoritmii pentru a favoriza mass-media de stat, o purtătoare de cuvânt a Yandex a declarat: „Fără comentarii. Negăm categoric această afirmație. Yandex nu își ajustează algoritmii în favoarea niciunei tabere politice”.